fbpx

Fogytán a sertéstartók ideje, és nem tudják, mire lesz elég

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 15.

Lényegében már csak 5 évük van a sertéstartóknak arra, hogy az új előírásoknak megfelelően átalakítsák, felújítsák telepeiket. A baj az, hogy még ők sem tudják, hogyan fognak ennek megfelelni.

sertéstelep tartás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

2029 februárjáig a német sertéstartóknak át kell alakítaniuk telepeiket, hogy megfeleljenek azon előírásoknak, amelyek kellő életteret, szabadságot biztosítanak a kocáknak a tenyésztési szakaszban. A türelmi idő után tenyésztési szakaszban a kocák egyenként tartása tilos lesz, csoportokban kell tartani az állatokat (kivétel természetesen a megtermékenyítési, ellenőrzési vagy gyógyászati célú beavatkozás). Továbbá az állatoknak az elválasztástól a laktációig 5 m2 szabad hasznos területet kell biztosítani.

A terveket már 2024-ben le kell adni a megvalósításról, de több gyártó máris úgy döntött, abbahagyja e tevékenységet. Akik nem, azok sem tudják még, hogyan felelnek majd meg a szabályoknak. A csoportos elhelyezés és a nagymértékben megnövekedett helyigény kombinációja ugyanis a tenyésztelepek kiterjedt rekonstrukcióját teszi szükségessé. Az új törvények már a ma épülő épületekre is vonatkoznak.

Felmerül persze a kültéri, szabadtartás technológia, de ott például szalmabálákkal kell az almot és a védelmet biztosítani. Végső soron a kültéri futás sem olcsó mulatság: az állatok nap- és csapadékvédelme miatt a kültéri területet fedni kell, a nyitott oldalfalakat pedig szélvédő hálóval kell ellátni. Óvatos becslések szerint is az építési költségek elérhetik 450 eurót/m2.