fbpx

Covid miatt lehet még a zöld- és fehérkönyv érvényes

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 18.

A növényvédelmi hatóság a lejáró zöld és fehér könyveket (a lejáró személyi – és gépjármű okmányokhoz hasonlóan) a veszélyhelyzet megszüntetését követő 180 napig még érvényesnek tekinti.

 

Mostanában nem indul növényvédelmi továbbképzés

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések, a sajátos jogrend miatt nem indulnak az I. és II. kategóriájú növényvédő szerek vásárlási, forgalmazási és felhasználási engedélyéhez szükséges (40 órás és 8 órás) továbbképzések. Emiatt a növényvédelmi hatóság a 2020. november 04. napját követően lejáró engedélyeket – a lejáró személyi okmányokhoz hasonlóan – a veszélyhelyzet megszüntetését követő 180 napig még érvényesnek tekinti.

 

növényvédelem

A rendkívüli jogrend miatt akár még érvényes is lehet a lejárt okmány (Fotó: Pixabay)

 

Nézze meg, mikor járt le az okmány, ha nem akar rosszul járni

A tavaly tavaszi veszélyhelyzet idején lejárt, de a 30 nappal kitolt érvényességi időn belül meghosszabbított igazolványok természetesen szintén érvényesek. Azonban a tavaszi veszélyhelyzetet követően, de november 04. előtt lejárt okmányok lejártnak minősülnek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha a tavaszi és az őszi járvány közötti időszakban járt le az érvényesség, akkor az nem tekinthető a sajátos jogrend miatt megfelelőnek.

Forrás: NÉBIH