fbpx

Decemberben bezuhant a gabonaexport, tilos a durum kivitele

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 18.

Valami nagyon furcsa történik az oroszoknál: zuhan a gabonakivitel, kevesebb a partnerország, és majdnem negyedére csökkent az exportáló cégek száma is.

durum búza
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Kisebb export, kevesebb partner, negyedannyi cég

December elsős dekádjában Oroszország 973,5 ezer tonna gabonát exportált, ami majdnem 20 százalékos csökkenést jelent a tavaly ilyenkori mennyiséghez képest – írja az Interfax az Orosz Gabonaszövetség adataira hivatkozva. A búza kivitele ebben az időszakban 841 ezer tonnára, az árpáé közel harmadával, 41 ezer tonnára csökkent. Az orosz búza fő vásárlója december első tíz napjában Törökország volt, de ők is kevesebbet rendeltek: 129,4 ezer tonnát az egy évvel ezelőtti 117,2 ezer tonnával szemben. Pakisztán, a második nagy vásárló is sokkal kevesebbet, 108 ezer tonnát vett a tavaly ilyenkori 198 ezer tonna helyett. Az orosz gabonaexport szerkezeti problémáira utal, hogy jelentősen csökkent az Oroszországgal üzletelő országok és az exportcégek száma is: a tavalyi 28-cal szemben idén csak 15 ország vásárolt orosz búzát, kiviteli cégekből pedig a tavalyi 40 helyett már csak 12 van.

Tilos a durum kivitele

Ugyancsak az orosz Interfax jelenti, hogy az orosz kormány közben rendeletben tiltotta meg a durumbúza kivitelét jövő júniusig. Az exporttilalmat a Földművelésügyi Minisztérium javasolta, és azzal érvelt, hogy idén visszaesett a globális keménybúza-termelés. A legtöbb termelő országban 20 éves mélypontra esett a betakarítás, így erősebb a kereslet. Az exporttilalom teljes búzaellátást biztosít az oroszországi tésztatermékek gyártói számára – közölte a minisztérium.