fbpx

A fenntarthatóbb gazdálkodást segíti az innovatív itató

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 06. -Hirdetés

Kevesebb víz, csökkenő ivóvíz-szennyeződés, kisebb fenntartási költségek – az elődjeinél korszerűbb szarvasmarha-itatót készített az FF-Agro Hungary Kft. horvát partnerével, a KONTA D.O.O-val egy interreg projekt keretében. Az innovatív itató alkalmazásával csökkenthető az állattartás környezeti terhelése.

Szarvasmarha
A projekt eredménye a szarvasmarha itatásban jelent előrelépést (fotó: Horizont Média)

Határon átnyúló együttműködés

Az állatok biológiai folyamatainak zavartalan működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz. Azon túl, hogy a megfelelő ivóvíz-ellátottság az állatjólét szabadságjogainak egyike, a gazdasági állatoknál ez a termelésre is kihat, így a megfelelő vízpótlás kulcskérdés a mezőgazdaságban.

Az alábbi határon túli együttműködés így egy olyan aktuális, financiális kérdést érintett, mely az állattartó gazdáknak olyan megoldást tud nyújtani, mellyel vállalkozásukat fenntarthatóbbá és versenyképesebbé tudják tenni.

A „Wasadrinker: Joint development of water-saving drinkers for animal farms” című fejlesztési és gyártási projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 B-Light konstrukció keretében realizálódott.

A közel 190 ezer euró költségvetésű interreg program megvalósítására a két cégnek egy éve volt, 2022. szeptember 01.-től 2022. augusztus 31.-ig tartott. A termék a WaSaDrinker fantázianevet kapta.

A horvát fejlesztőket dicséri az új, a korábbi konstrukciókon túlmutató szelep és az ívelt itatónyelv. A magyar fél felelt a nagy szilárdságú, mégis kis tömegű itató test kialakításáért, annak legyártásáért, valamint a teljes eszköz összeszereléséért.

Interreg program logo
Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak – projektet az EU társ-finanszírozta

Az önitatókkal szemben támasztott főbb követelmények

A szakirodalom a gyakorlati alkalmazás alapján összeszedte azokat a fő szempontokat, melyeknek egy önitatónak meg kell felelnie: legyen képes a folyamatos vízszolgáltatásra, összhangban a tartott állat ivási igényével; az állatok bármikor, akadályoztatás nélkül férjenek hozzá; az itató vize lehetőleg ne szennyeződjön, a berendezés legyen könnyen tisztítható; az eszköz legyen üzembiztos, ne jellemezze gyakori meghibásodás.

A projekt keretében fejlesztett aktív önitató a fenti elveknek tökéletesen megfelel, sőt előre is mutat, segíti a gazdákat a „zöld célok” elérésében. Kialakítása során a jelentős ivóigénnyel rendelkező, nagytestű szarvasmarhák kerültek „célközönségként” meghatározásra.

A továbbfejlesztett, aktív szarvasmarha itató előnyei:

  • ívelt kialakítása miatt jobb hozzáférést biztosít az állatok számára a vályúhoz, ezáltal kevesebb a vízveszteség;
  • az itató teste nagy szilárdságú, de kis tömegű préselt acéllemezből készül, így könnyen rögzíthető, rendszerbe köthető, tömegesen elhelyezhető az állatállomány létszámának megfelelően;
  • itatónyelvvel hozható működésbe az innovatív, megbízhatóan üzemelő szelep, így csak addig folyik a víz, amíg a szarvasmarha azt aktiválja, ennek eredménye, hogy kevesebb víz fogy, a kialakításnak köszönhetően pedig csökken az ivóvíz szennyeződése, ezáltal könnyebb az itató tisztán tartása.

A fentiek alapján az állattartó telep vízfelhasználása lényegesen csökkenthető, illetve a gazdaság tisztítószerfelhasználása is redukálódhat.

szarvasmarha itató
A támogatott program eredménye a korszerű, aktív szarvasmarha itató

Hamarosan elérhető

A szarvasmarha telepek itatási rendszer az új eszközzel korszerűsíthető, a WaSaDrinker mindkét félnél hamarosan elérhető lesz és a gazdák meg tudják majd vásárolni.

Az FF-Agro Hungary Kft. honlapján a termékek között hamarosan megtalálható az innovatív itató, ezzel együtt a horvát KONTA D.O.O. – ČAĐAVICA-nál is szerepelni fog a cég webshopjában.

Céglogók

FF-AGRO HUNGARY KFT.
8693 Lengyeltóti, Rákóczi Ferenc utca 30., Magyarország
Honlap: www.ferro-flex.hu/
Telefon: +(36) 308432593
Email: [email protected]

KONTA D.O.O. – ČAĐAVICA
Vukovarska 8, 33523 Cadavica, Horvátország
Honlap: www.konta.hr
Telefon: +(385) 33544033
Email: [email protected]