Nagy István: a kormány kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdasági kárenyhítésre

Írta: - 2014 június 26.

Nagy István: a kormány kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdasági kárenyhítésreBudapest, 2014. június 25., szerda (MTI) – A kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a mezőgazdasági termelők időjárási kockázatokkal szembeni kitettségét mérsékelje, és a kár mértékét enyhítse – hangsúlyozta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) politikai államtitkára szerdán Budapesten.

A Komplex Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR) kiemelt projekt zárórendezvényén hozzátette: ezt a munkát támogatja a most elkészült elektronikus mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer. Az informatikai fejlesztést az Elektronikus Operatív Program (EKOP) 1,25 milliárd forinttal támogatta.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a mezőgazdasági kárenyhítésre 2012-től új, kétpilléres rendszert alkalmaznak. Az első pillér a korábbi kárenyhítési rendszer továbbfejlesztésével és kibővítésével létrejött nemzeti kárenyhítési alap, a második pillér pedig a biztosítási díjtámogatás.

A politikai államtitkár elmondta, hogy a tárca felülvizsgálta és átdolgozta a kockázatkezelés jogszabályi alapjait, és kialakítottak egy olyan rendszert, amely figyelembe veszi a 2014-2020-as időszakra előírt uniós követelményeket is.

Az elkészült rendszer a 2014. november 1-jével kezdődő kárenyhítési évtől lesz elérhető a termelők és a hatóságok számára – tette hozzá.

Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke, az MKR programot megvalósító konzorcium vezető szervezetének elnöke arról számolt be, hogy a rendszert július 1-jétől tesztelik.

Az MKR projekt konzorciumát az MVH vezeti, a konzorcium tagja volt az Agrárgazdasági Kutató Intézet, a Földmérési és Távérzékelési Intézet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Földművelésügyi Minisztérium, együttműködő partner volt a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

MTI 2014. június 25.