fbpx

40–60 hektárt is elvetünk vele egy nap alatt

Írta: Agrárágazat-2022/09. lapszám cikke - 2022 szeptember 06. -Hirdetés

Szekeres Gergely, e havi interjúalanyunk Somogy megyében, Siófoktól kb. 30 km-re, Nágocs területén dolgozik. Saját cége, a ZZ Agro Kft. csak szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, közel 400 hektáron.

Milyen kultúrákat termesztenek? Mit hozott az idei év, mennyire sújtotta önöket az aszály?
A kukorica és a napraforgó 100–100 ha, a búza 80 ha, az árpa pedig 20 ha területen jelenti a fő kultúrákat. Most 20 hektár cirokkal is próbálkozunk, a fennmaradó területek az AKG miatt lucernával, illetve szegélyben vetett pillangóskultúrákkal borítottak. A kalászosokban idén az átlagostól kicsit elmaradtak a hozamok, 5 t/ha az árpa, 5,5 t/ha a búza termésátlaga. Sajnos az aszály nagyon érint minket, napraforgóban egyelőre 10-20% kieséssel számolunk, kukoricában pedig legalább 50%-kal lesz rosszabb az eredmény, de még nagyon vegyes a kép.

Milyen tapasztalatai vannak a Väderstad márkával kapcsolatban?
A ZZ Agro Kft. nemrég vett egy új Tempo vetőgépet, mert azt a korábbi munkatapasztalataim alapján nagyon megbízhatónak találtam. Ez az új gép 6 méter széles, 8–12 soros, 75 cm-re 8 sorral, 50 cm-re 12 sorral lehet majd dolgozni vele. A másik cégnél a Tempo F8-at használjuk már 4 éve. A tőtávtartása, vetési mélysége pontos, jól zárja a sorokat. Automata szakaszolás van rajta, jól kezeli a differenciált tőszámot, ez utóbbit még csak kísérleti jelleggel végezzük. Tápanyagot és starter műtrágyát helyezünk le vele. Eddig napraforgóban és kukoricában használtuk.

Milyen volt a Tempo F8 területteljesítménye?
A mi helyi domborzati viszonyaink között az F8-at egy 230 lóerős traktorral húzzuk. A hagyományos vetőgépekhez képest megközelítőleg dupla munkasebességgel használható, 8-9 helyett ez 14-16 km/ha lehet, attól függően, hogy milyen kultúrában dolgozunk vele. Napraforgóban üzemi átlagban 12-13 km/ha a munkasebesség, ekkor helyezi le legpontosabban a magot, a kukoricában 16 km/h-ig lehet nyújtózni. Napi teljesítménye nyújtott műszakban 40–60 hektár vetés egy napon.

A feltöltés milyen kiszolgálást igényel?
Nálunk mindez kézi erővel történik, a vetőmag és mikrogranulátum tekintetében. Ha műtrágyát is szórunk, akkor plusz gép szükséges hozzá. Persze, ha műtrágya is megy, akkor a területteljesítmény 10-20%-kal csökken, táblamérettől függően.

A kelés minősége milyen, nem jelent-e problémát a nagy sebesség?
A vetésmélység a sornyitó tárcsával nagyon pontos. A kelés most már tökéletes, az első évben, kicsit nedvesebb magágy esetén nálunk a gyári nyomókeréknél voltak kisebb pontatlanságok. A nyomott levegős technológia 50-60 km/h sebességgel lövi a vetőmagot a talajba, ennek a keréknek kell ezt „elkapnia”, és a magárok fenekére kell tenni. A Väderstad kifejlesztette az új, küllős rendszerű ProStop nyomókereket, azóta minden korábbi kis pontatlanság megszűnt.

Milyen vezérléssel használják a vetőgépet?
E-Control vezérléssel, iPad-alapon, wifi-kommunikációval. Így a szakaszolást is pontosabban lehet végezni, finomabban tudjuk hangolni a gépet, a differenciálást a hagyományos monitorral nem is lehetett volna kezelni. Kezelőbarát a felület, kényelmes, ki tud szállni a gépkezelő, működés közben látja, hogy hol mennyi a kijuttatott mag, starter, műtrágya. Körbe tudja járni a gépet, le tudja tesztelni egyszerre vagy akár külön-külön is a vetőegységeket, és persze a kalibrálásokhoz szükséges méréseket így egy személy el tudja végezni.

Mennyire volt szükség a szervizesek munkájára?
Kopásból eredő alkatrészek cseréjére volt szükség, azokból be is szoktunk plusz egy garnitúrát tárolni, hogy ha cserélni kell, mindig kéznél legyen. Kizárólag a gyári, Väderstad által forgalmazott alkatrészeket használjuk. Amikor a cég meghirdeti januárban az előszezoni akciókat, akkor összeszedjük, milyen sornyitó tárcsákra, egyéb eszközökre lesz szükségünk, és kihasználjuk a lehetséges kedvezményeket.

Vaderstad