fbpx

Tápanyag-utánpótlás, talajkondicionálás?

Írta: - 2022 augusztus 15. -Hirdetés

Ebben segít az Alphaplant

Az Alphaplant talajkondicionáló terméke, a HuminForce, mely növényi anyagok természetes humifikációja során keletkezett szerves ásvány, világviszonylatban is magas huminsavtartalommal rendelkezik. A magas szervesanyag-, illetve huminsavtartalma a talajok helyreállítását szolgálja környezettudatos módon, ezzel is megalapozva a sikeres növénytermesztést.

Az őszi kalászosok és a repce esetében is az esetleges komplex műtrágyaadag csökkentésére kínáljuk a készítményt, amelyet vetések előtt javasolt kijuttatni. A 2021-2022-es évben is nagy sikert aratva használták a termelők.

Kitűnő mikro- és makroelem-mobilizáló hatása révén, illetve a nagyobb mértékű tápanyag-hasznosulásnak köszönhetően csökkenthetjük a műtrágya-felhasználást, vagy akár teljes mértékben ki is válthatjuk vele az őszi komplex műtrágyázást. A gyakori és folyamatos műtrágyahasználat a talaj savanyodását vonja maga után, mely a termesztett növényeink számára kedvezőtlen körülményeket képez a tápanyagok felvételéhez. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk a HuminForce használatát.

Ahhoz, hogy termesztett növényeink a talajban megtalálható mikro- és makroelemeket hasznosítani tudják, egy humuszban gazdag, megfelelő pH-val rendelkező talajállapotot kell biztosítanunk. A humuszanyagok mint talajalkotók fontos szerepet játszanak többek között a tápanyagok felvételében, a folyamatos nitrogén-utánpótlás megteremtésében. Mivel a humuszréteg folyamatosan elhasználódik a talajban, ezt szervestrágyázással, egyéb szerves anyagok bedolgozásával pótolhatjuk, de ez egy igen hosszú folyamat, ezért folyamatos odafigyelést igényel. Mindezt megfelelő minőségű és mennyiségű szerves trágya kijuttatásával is megoldhatnánk, ha az a gazdák számára elérhető lenne olyan mennyiségben és minőségben, amekkora igény lenne rá. Sajnos az évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az állattartó telepek száma folyamatosan csökken, így egyre nehezebb a jó minőségű istállótrágyát beszerezni. A HuminForce magas szervesanyagtartalma miatt alkalmas az istállótrágyák kiváltására. Használata egyszerűbb, kijuttatási költsége kedvezőbb, mint az istállótrágyáé.

A HuminForce használatának hatásai

A HuminForce lebomlási folyamata igen lassú, feltárja a talajban lévő mikro- és makroelemeket, ezáltal a növényeink számára felvehetővé válnak a lekötött tápanyagok. Magas pH-értékének köszönhetően a savanyú talajok pH-ját javítja. Magas huminsav- és szervesanyag-tartalmának köszönhetően javul a talajok szerkezete, stimulálják a gyökér képződését, ezáltal is segítve a növények kezdeti fejlődését. A megfelelő tápanyag-ellátottság és a növények számára kedvező talajállapot eredményeként a növények vitalitása növekszik, jobban elviselik a környezeti hatásokat (pl. aszály), magasabb stressztűrő képességgel bírnak, kevésbé lesznek fogékonyak a kórokozókkal szemben. A növények számára fontos az egyenletes kelés, a megfelelő növényállapot elérése ahhoz, hogy problémamentesen átvészeljék a kedvezőtlen időszakokat.

Miért válasszuk a HuminForce-t?

A HuminForce egy jó minőségű, magas huminsav- és szervesanyag-tartalmú talajkondicionáló. Kijuttatása egyszerűen, a már meglévő műtrágyaszóróval megoldható, használata nem igényel technológiai beruházást. Talajra gyakorolt hatása révén a talajállapotot javítjuk, aminek eredményeként a termesztett növényeink egészségesebbek lesznek. A műtrágyaadagok csökkenthetők vagy akár el is hagyhatók.

Legfőbb célunk, hogy a termelők számára olyan megoldásokat tudjunk nyújtani, melyek alkalmazásával környezetkímélő módon tudnak eredményes gazdálkodást folytatni.

Hornich Ilona
növényorvos
Alphaplant

Alpha Vet