Az Év Agrárembere – Agrárgépészet kategória

 Az Év Agrárembere – 2018 jelöltjei Agrárgépészet kategóriában:

HATALA LÁSZLÓ

Hatala László 1983-ban mezőgazdasági gépészmérnöki diplomát szerzett, majd 10 évig a vaskúti termelőszövetkezetben (rendszerváltás után részvénytársaság) dolgozott üzletágvezetőként.

Ezután egy német tulajdonú, építőipari gépeket forgalmazó cég területi képviselőjeként tevékenykedett, majd 1996-ban örömmel és nem kis izgalommal fogadta el az AXIÁL Kft. tulajdonosának felkérését az akkoriban induló gépüzletáguk vezetésére, ahol később marketing igazgatói posztot töltött be.

2008-ban újabb felkérésre megtervezett és szerkesztett egy hazánkban addig még nem létező mezőgazdasági gépes magazint: a GÉPmax felelős szerkesztői posztját 6 éven keresztül látta el.

Majd kettő korábbi kollégájával vállalkozást indított Agro360 néven, s olyan rendszert dolgoztak ki, ami elsősorban a gazdálkodók beszerzéseinek és információszerzésének megkönnyítését célozza meg. Emellett a kereskedőket is segíti a vevőre találásában úgy, hogy az értékesítők a folyamat során megismerik a vásárlók legpontosabb igényeit, miközben a vásárlók a lehető legjobb ajánlatot kaphatják.

László két évvel ezelőtt a Hungexpo felkérésére vállalta az AGROmashEXPO és AgrárgépShow Termékfejlesztési díj pályázat beküldési és zsűrizési folyamatának megreformálását. Az Agrofórum magazin számára havonta a gazdák gyakorlati tapasztalatán alapuló gépes riportokat készít.

A kétgyermekes édesapa szereti a vidámságot és a korrekt emberi kapcsolatokon alapuló barátságot.

 

PINTÉR ISTVÁN

Pintér István a Debreceni Egyetem Agrártudományi karán végzett általános agrármérnökként, majd a Tuzséri Termelő Szövetkezetben dolgozott növénytermesztési területen. Néhány év múlva vállalatgazdálkodási szakmérnöki diplomát, s mérlegképes könyvelői képesítést szerzett.

1996-tól agrárkereskedelmi területen dolgozik. Az IKR Zrt-nél 15 évet töltött, először területi értékesítőként, később szaktanácsadóként, majd három megyére kiterjedően területi igazgatóként tevékenykedett. A gépkereskedelem mellett termény- és inputanyag-kereskedelemmel, valamint az említett régióban az IKR Zrt. termelőüzemeinek és szárítótelepeinek felügyeletét is ellátta.

2011-től az Agroker Holding ZRt-nél dolgozik: először kereskedelmi igazgatóként, jelenleg pedig, mint a Holding vezérigazgatója. Szakértelmének köszönhetően a vállalat évről-évre dinamikusan fejlődik.

Rendszeresen támogat sportegyesületeket, ifjúsági szervezeteket és kulturális eseményeket, s a dolgozóknak egészségnapokat szervez. Küldetésének tartja az agrárium és az agrár életpálya népszerűsítését: a gyerekeknek rajzversenyt, a felnőtteknek fotópályázatot indított. Felesége a Kisvárdai Rotary Klub egyik alapító tagja, így a klub jószolgálati tevékenységéhez kapcsolódó eseményeket is támogatja. Elszánt természetvédő és vadász, társadalmi kezdeményezéseket tesz környezetük szebbé tételére. A bodrogközi családi gazdaságában is a környezettudatosságra törekszik.

 

PROF.DR. JÓRI J. ISTVÁN

A Műegyetem gépészmérnöki karán diplomázott Prof. Dr. Jóri J. István 1995-ig a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézetben dolgozott. Ekkor felkérték a BME Mezőgazdasági géptani tanszék vezetésére, amibe rendkívüli ambícióval fogott.

Munkásságával elérte a mezőgéptervező oktatás magas színvonalát, amit professzor emeritusként napjainkban is támogat. A tanszéken olyan kiváló mérnököket képeznek, akik belföldön és külföldön egyaránt megállják helyüket.

Tagja az ISTRO-nak, hiszen a talajművelési kutatás fontos része az agrárgépészetnek. Európai és amerikai mezőgépészeti konferenciákon is rendszeresen tart előadást, mert életcéljaként tekint a magyar mezőgépészet fontosságára.

Ösztöndíjjal 1975-ben 5 hónapig Finnország, 1991-ben pedig 5 hétig az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdaságát tanulmányozta: mindkét országban sok hasznos szakmai ismeretséget szerzett. A hazai mezőgazdasági gépgyártók többségével is jó kapcsolatot ápol, mivel fontosnak tartja a folyamatos utánpótlást és a magas szakmai színvonal biztosítását.

Prof. Dr. Jóri J. István számos oklevéllel és éremmel is büszkélkedhet. Tagja a GTE Mezőgép Központi Szakosztályának, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének, valamint az MTA Agrárműszaki és Bioműszaki Bizottságának. Szakmai tudását folyamatos publikációival adja tovább a jövő generációjának. Vezeti az Agrofórum gépesítés rovatát, s a szakmai online felületeken is megosztja írásait.

Itt adhatja le szavazatát: www.azevagrarembere.hu

Az Év Agrárembere 2018 gépgyártó mezőgazdaság mezőgazdasági gép pályázat