fbpx

Az USA olcsóbb, mint Ukrajna, franciák a legjövedelmezőbbek

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 21.

Meglepő eredményekre jutottak azok a statisztikusok, akik utánajártak, melyik állam mezőgazdasági búzatermelése a legjövedelmezőbb a ráfordítás-bevétel arányában.

A brit elemzők a termelés összes költségét figyelembe vették, tehát a munkaerő és a földhasználat költségeit is, és ezt állították szembe az értékesítés bevételével – idézi a MezőHír. A támogatásokat figyelmen kívül hagyták, azaz csak a nettó jövedelmezőséget vizsgálták, méghozzá ötéves átlagban, Kanada, Németország, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Ukrajna, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok adataival.

A termelés költségeit tekintve csak Dániában fordítanak többet egy hektárnyi búza előállítására, mint Nagy-Britanniában. Az USA farmerek még az ukránoknál is olcsóbban(!) termelnek, de a legnagyobb tiszta nyereséget egy hektárnyi búzán a franciák aratnak. Csak ők és az angolok képesek EU-s és más támogatások nélkül pozitív eredménnyel zárni a búzaszezont. Az összes többi vizsgált ország veszteség a búzatermelésben. Dániában a veszteség 189 font (85 ezer ft), a németeknél és az ukránoknál 37-40 font (17-18 ezer ft) a veszteség.

Mindezek mögött természetesen döntően környezeti és gazdaságirányítási, technológiai feltételek vannak – Ukrajnában a kiváló termőföldek, Nyugat-Európában a fejlett agrár-vállalatirányítás és a gépesítettség. A korszerű menedzsment Magyarországon is megszívlelendő, egyben talán legfontosabb vonása, hogy nem utólag keres piacot a terménynek, hanem előzetesen tervezi meg egy-egy faj-fajta várható költség-bevétel tényezőit, arányait, és folyamatos visszaellenőrzéssel teszi hatékonyabbá a tervezést.