fbpx

Az építési költségnövekményeket el lehet számolni

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 24.

Harminc éve nem látott ütemű költségnövekmény az építőiparban – számos projekt vált kivitelezhetetlenné, vagy megvalósítása likviditási problémákat eredményezne az adott vállalkozásban. Van megoldás…

A mezőgazdasági objektum
Számos beruházási projekt megvalósulása vált kérdésessé az építőanyagárak emelkedése miatt (Fotó: Horizont Média/Archívum)

Módosult a támogatások rendjéről szóló kormányrendelet

Az építőanyag-gyártáshoz szükséges nyers- és alapanyagok világpiaci áremelkedésére vezethető vissza a kivitelezési költségek ijesztő mértékű megugrása – ezzel a mértékkel előre nem kalkulált senki.

A beruházási projekteket hátrányosan érintő hatások mérséklése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) még tavaly szeptemberében tett javaslatot az Agrárminisztérium felé. Ennek értelmében a megnövekedett építési költségeket el lehetne számolni a hatályos „Építési Normagyűjteményben” szereplő referenciaárak mértékéig. A javaslat átment a szükséges szűrőkön, elfogadták, ennek eredményeként módosult A 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) Kormányrendelet.

Az építési költségnövekmények elszámolásának fő szabályai:

  • Többlettámogatás igénybevételére nyílik lehetőség a Vidékfejlesztési Programban támogatott 2020. január 01-jét követően benyújtott, építésekre irányuló támogatási jogviszony esetén.
  • Változás bejelentési kérelmet kell benyújtani (egy alkalommal lehetséges, legkésőbb az első építésre irányuló kifizetési igénylés benyújtásáig).
  • A támogatás legfeljebb a változás bejelentés benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított, az építési tételre jutó támogatás összegéig növelhető.
  • Az igényelhető támogatás nem lehet kevesebb, mint a támogatási kérelem benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított támogatás 5%-a, de legalább 5 millió Ft.
  • Amennyiben a felhívás meghatároz projektenként vagy célterületenként igényelhető legmagasabb támogatási összeget, akkor a többlettámogatással megnövelt támogatása azt átlépheti.
  • A kedvezményezett által biztosított önerő aránya a projekt támogatásának növelése esetén sem csökkenhet.

További híreket olvashat a támogatások témájában portálunk Pályázat rovatában.

Forrás: NAK

Összeállította: Barna Ferenc