fbpx

Figyelem, érkeznek a részletek a HMKÁ és az AÖP elemeiről!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 29.

Heteken belül megjelenik az idei egységes kérelmekre vonatkozó rendeleti szabályozás jogi véglegesítése. Ezzel párhuzamosan az Agrárminisztérium részleteiben is megosztja az agrártámogatási rendszer feltételességi előírásrendszerének idén alkalmazandó részletes tartalmi elemeit.

szántó ültetvény erdő
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

HMKÁ, AÖP, KAP…

Mindez természetesen a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra (HMKÁ) és a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelményekre (JFGK), illetve az Agro-ökológiai Programra (AÖP) vonatkozik. A 2023-ban elindult új Közös Agrárpolitikai (KAP) szabályrendszer első évének gazdálkodói oldalról érkező jelzései, végrehajtási tapasztalatai alapján módosult a magyar KAP Stratégiai Terv, amelynek tartalmi elemeit február 12-én közzétették. Ezzel párhuzamosan részleges derogációról hozott döntést az Európai Bizottság a nem termelő területek tekintetében (HMKÁ8). Ezek alapján jelennek meg a végleges, 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó jogszabályok.

Az áttekinthetőség érdekében az Agrárminisztérium e közleményéhez két dokumentumot mellékelt, amelyek az alább található linkekről tölthetők le. Az első kifejezetten a Feltételesség előírásainak változásait mutatja be, míg a második az AÖP gyakorlatok bővülésére és részletszabály-módosulásaira összpontosít.

Sok tavalyi tapasztalat beépült

Az idei évre vonatkozó HMKÁ és JFGK változások közül a letölthető szakmai tájékoztató részletesen foglalkozik többek között a nem termelő tájképi elemek és területek szabályrendszerének módosításával (HMKÁ8) és a parlagra vonatkozó részletes tudnivalókkal, a gyep újratelepítésére vonatkozó szabályokkal, a direktvetés és a sekély tarlóhántás fogalmának tisztázásával vagy éppen a talajkondícionáló- és növénykondícionáló készítmények kijuttatására vonatkozó szabályokkal.

Az AÖP esetében a tavaly szerzett sok gyakorlati tapasztalat beépült a legutóbbi Stratégiai Terv módosításba, vagy a soron következő módosításnál beépül. A tervmódosításnak köszönhetően új gyakorlatokkal bővül a program a gyep földhasználati kategóriában, illetve több gyakorlat bővül, ésszerűsödik. Jó hír az ún. különleges állandó kultúrával (mint pl. a faültetvények vagy az energianád-ültetvények) rendelkező termelők számára, hogy az idei évtől ezen területek is részt vehetnek az AÖP-ben. Az AÖP-t tárgyaló részletes szakmai információk itt érhetőek el.

Az Egységes Kérelemhez kapcsolódó jogszabály-tervezetek, hatályos jogszabályok, irányító hatósági közlemények és tájékoztató anyagok elérhetőek a kap.gov.hu oldalon, a KAP Stratégiai Terv végrehajtását támogató hivatalos oldalunkon.