fbpx

Nagy hír az AÖP-ben: részleges teljesítésnél sávos kifizetés

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 03.

Öko-mezőgazdaság: az AÖP feltételeinek részleges teljesítése esetén csökkentett támogatási összeg kifizetése is lehetséges – jelentette be az Agrárminisztérium. Íme, a részletek!

Már az idén benyújtott AÖP-kérelmekre is alkalmazható a részleges teljesítésre kidolgozott sávos kifizetési rendszer. A gazdálkodók továbbra is a jogosultsági feltételek üzemi szinten történő vállalásával vesznek részt a programban – ez nem változott. Ugyanakkor az Agár-Ökológiai Program feltételeinek részleges teljesítése esetén egy csökkentett támogatási összeg kifizetése is lehetővé vált – jelentette be nemrég a mezőgazdaságért felelős államtitkár. Feldman Zsolt közösségi portálján emlékeztetett, Eddig minden földhasználati kategóriában, minden választott gyakorlatot teljesíteni kellett. Ám az első kérelmezési és kérelemfeldolgozási tapasztalatok rámutattak, hogy a programban vállalt kötelezettségeket csak részben teljesíteni képes termelők esetében is helye lehet kifizetésnek. Ezért eztán részleges teljesítés esetén alkalmazott kifizetések a következőképpen alakulnak:

Ha a mezőgazdasági termelő minden a gazdaságában releváns földhasználati kategóriában (szántó, ültetvény és gyep) teljesíti az összes választott gyakorlatot, akkor 100 százalékos kifizetést kap.

Ha a gazdálkodó csak egy földhasználati kategóriában nem teljesíti a választott gyakorlatot/gyakorlatokat, de egyébként a gazdaság teljes területének legalább 70 százalékán igen, akkor 50 százalékos a kifizetés.

Ha a mezőgazdasági termelő csak egy földhasználati kategóriában nem teljesíti a gyakorlatot/gyakorlatokat, de a gazdaság teljes területének legalább 50 százalékán igen, akkor 30 százalékban fizethető ki.

szántóföld
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Kifizetés csak abban az esetben nincs, ha a gazdálkodó nem teljesíti a választott gyakorlatokat egynél több földhasználati kategóriában, vagy a gazdaság teljes területének több mint felén.

Feldman Zsolt figyelmeztetett, a Magyar Államkincstár az új feltételek szerint fogja a támogatási döntéseket meghozni. Mindennek jogszabályi háttere a 15/2023. (IV. 19.) AM-rendelet „az Agro-ökológiai Programhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól”, ami már módosításra került és tartalmazza a csökkentett kifizetések leírását.