fbpx

139 euró az alaptámogatás, 61 az AÖP – jönnek a pályázatok

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 26.

Három fontos bejelentés a mezőgazdaságban: indul az új pályázati hullám * jön a beruházási hitelekhez biztosítékmentes előlegfinanszírozás * kihirdették a hektáronkénti támogatások várható összegét.

Így alakulnak a támogatási összegek

Az idén megjelenő első vidékfejlesztési pályázati felhívások tervezetei már megismerhetőek és véleményezhetőek az Agrárminisztérium KAP-tematikus oldalán. Az ott található infók segítik a gazdákat abban, hogy minél jobb pályázatokat nyújthassanak be a gazdálkodók – jelentette be Feldman Zsolt I. Gazda Információs Napon, Gödöllőn. A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár előadásában bemutatta: várhatóan hektáronként 139 euró a végösszege a tavalyi kérelmekkel igényelt alaptámogatásnak, 61 euró lesz az Agro-ökológiai Programban egy hektárra jutó támogatás, 82 euró/hektár jut jelenlegi állás szerint az újraelosztó támogatás keretei között az első 10 hektár után és 45,5 euró/hektár a 10 és 150 hektár közötti területekhez kapcsolódva.

talajmunka

Segítik a beruházás-finanszírozást

Fontos aktualitás, hogy megkezdődött a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei közötti, 2.900 milliárd forint keretösszegű, új agrár- és vidékfejlesztési támogatás pályázatainak meghirdetési folyamata. Kiemelt értékelési szempont lesz az értékesítési biztonság bemutatása – a termelői együttműködés, a tartós beszállítói kapcsolat megléte –, a pénzügyi megalapozottság, a hozzáadott érték növelés és a digitális tartalom – emlékeztetett Feldman Zsolt. Tervezik a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamatköltségek elszámolhatóságát vagy például megteremtik a – keretek közötti – biztosítékmentes előlegfinanszírozás lehetőségét.

forrás: AM