fbpx

Tényleg mindjárt kiírják a beruházási pályázatokat!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 11.

Kezdetnek egy 200 milliárdos csomaggal indít az állam. Kiderült, milyen beruházások élveznek előnyt, és jó hír, hogy a kis-közepes, illetve nagyvállalatok részére külön beruházási felhívások készülnek.

élelmiszeripar beruházás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Fontos lesz a cégek integritása

Csak az élelmiszer- és takarmányfeldolgozók számára 200 milliárd forint keretösszegű pályázati csomag készül. Az Agrárminisztérium a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában azoknak a beruházásoknak a támogatására fókuszál, amelyeknél igazolható azok hozzáadott értéke, pénzügyileg megalapozottak, a beruházó vállalkozás tartós értékesítési vagy beszerzési kapcsolatokat tart fenn üzleti partnereivel, és érdemben lép a digitalizációs megoldások mind szélesebb körű használata érdekében. Nemcsak a fejlesztéseket, hanem az ellátási láncban történő együttműködéseket is ösztönzi a támogatási rendszer. Számos program a különböző élelmiszer-minőségrendszerek kidolgozására, bővítésére irányul, vagy a nemzetközileg elismert minőségbiztosítási és -irányítási rendszerekhez való csatlakozást segíti. Minderről Feldman Zsolt AM-államtitkár beszélt a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, a ma már Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem részeként működő Kaposvári Egyetem, és a régió kiemelkedő élelmiszeripari vállalkozásai által több mint tíz éve alapított iFood Élelmiszer Klaszter rendezvényén, Kéthelyen.

Fiatal, TÉSZ-ek, gazdaságátadók előnyben

A beruházási pályázatoknál 10-15 százalékkal magasabb támogatási intenzitásban bízhatnak a fiatal mezőgazdasági termelők, a termelői együttműködések, a gazdaságátadásban részt vevő gazdálkodók, az ökogazdálkodók és a termelői együttműködések beruházásai. A beruházások finanszírozását új eszközökkel segítik: tervezik a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamatköltségek elszámolhatóságát vagy például megteremtik a biztosítékmentes előlegfinanszírozás lehetőségét a pályázati rendszerben.

A kisebb és nagyobb vállalkozások számára külön

…beruházási felhívások előkészítése folyik – így a kisebb üzemeknek nem kell majd a nagyvállalatokkal versenyezniük. Az év során folyamatosan meghirdetett pályázatok biztosítják majd, hogy az elmúlt két év gazdasági-piaci változásaira reagálva, a termelésüket hatékonyabbá tegyék vagy akár a több lábon állás irányába nyithassanak.

(forrás: AM)