fbpx

Önt is zavarja a bizonytalanság? A szója a jövő növénye

Írta: - 2023 december 18. -Hirdetés

Új irány van kialakulóban a növénytermesztők körében, ami a szója tartós vetésterület-emelkedését vetít előre.

Tavaly az aszály, idén pedig a

  • megemelkedett inputanyag-árakkal párosuló
  • alacsony terményárak,
  • csökkent jövedelmezőség és a
  • nehézkes terményértékesítés

jelentenek egyre nagyobb kihívást a növénytermesztőknek.

Új irány van kialakulóban, ami tartósan a SZÓJA vetésterület-növekedését vetít előre.

Miért pont a szója?

Soha ennyi érv nem szólt a szója vetése mellett:

  • Magasabb jövedelmezőség: Az idei évben a szójatermesztők átlagosan 200 ezer ft/ha haszonra tehettek szert. Sőt, még a tavalyi aszályos évben is eredményesen volt termeszthető a szója.
  • Könnyebb-gyorsabb termény értékesíthetőség: A szója értékesítése könnyebb és gyorsabb, ugyanis hazánkban, sőt az egész EU területén is a szükséglethez képest lényegesen kevesebb mennyiség áll rendelkezésre.
  • Keresleti terménypiac: Az Európai Unióban az összes szója igény eléri a 35 millió tonnát. Ehhez képest az idei évben összesen 3 millió tonnát állítottunk elő az EU27 területén. Sőt! Ukrajnában az idei rekord szójabab termés sem érte el az 5 millió tonnát. A túltermelés az EU-ban tehát még hosszú távon sem fenyeget. Nem véletlen, hogy a szabad szójabab termények már 2-3 hónappal a betakarítás után eltűnnek a piacról.
  • N-mentes termesztési lehetőség: Minőségi vetőmag használat és a javasolt termesztéstechnológia mellett olcsóbban, akár N műtrágya mentesen is termeszthetjük a szóját. 2022-ben a hagyományos utat követő szója termesztők, több mint 37 ezer ft/ha összeget szórtak ki a szója alá N formájában. A Karintia Kft. innovatív ajánlása mellett még tovább csökkenthető az amúgy is alacsonyabb inputanyag költség.
  • Stabilabb terméseredmények – 2022-ben az évszázad egyik legszárazabb évében is az országos átlagterméssel számolva több volt a bevétel, mint a költség a szójával. A szója stabilabb terméseredményeinek egyik oka, hogy a szója káros hőmérsékleti küszöbértéke a legnagyobb tavaszi kultúráknál 5 ℃-al magasabb.
  • Alacsonyabb inputköltségek: A szója termesztése olcsóbb, mint a kukoricáé. Ez a kevesebb tőkeigény mellett alacsonyabb kockázatot is jelent. A kisebb befektetett összeg pedig halasztott fizetés esetén alacsonyabb kamatköltséget jelent.
  • Szárításmentes tárolási lehetőség: Igen korai (000) és korai (00) fajták vetése esetén jó eséllyel elkerülhető a magas szárítási költség. A modern szójagenetikákkal pedig már a terméseredményekben sem kell kompromisszumot kötni.
  • Alacsonyabb logisztikai költségek: A szója esetében egy hektárról ½ – 1/3 akkora mennyiséget takarítunk be, tárolunk, és szállítunk a legnagyobb tavaszi kultúrához képest. Ez a hektárra vetített lényegesen alacsonyabb logisztikai költségek mellett, kevesebb raktárkapacitást és kisebb szállítóeszköz-igényt jelent.
  • Optimálisabban szervezhető munkacsúcsok: A szója és a kukorica munkacsúcsai elkülöníthetőek egymástól.
  • Jelentős szemesfehérje-támogatás: A biztos pontnak tekinthető extra támogatás összege a termelési költség 20-25%-át fedezi! A 2022. évi termés után járó extra támogatás összege meghaladta a 74 ezer ft/ha összeget, mely keretösszege az idei évtől további 22%-al emelkedett. 2023-as termés után a szójatermesztők pedig kalkulációnk szerint több mint 93 ezer ft/ha extra támogatásban részesülnek..
  • Kedvező utóvetemény-hatás: A szója nehezen számszerűsíthető „utóhatása” az ökölszabály alapján 0,5 – 1 t/ha kalászos többlettermést jelent…
  • FENNTARTHATÓBB JÖVŐ, a kisebb inputanyag-használat, a kedvezőbb logisztika és a helyben történő termelés jelentette import csökkenés miatt. A Donau Soja tanúsítvánnyal rendelkező szójabab például akár 90%-kal kevesebb kibocsátással rendelkezik a tengerentúlról származó szójababhoz képest.

…csak hogy a legfontosabbakat említsem. Mindez, pótlólagos gépberuházás nélkül megvalósítható.

Karintia szója

MIÉRT pont a Karintia?
Mert nekünk SZENVEDÉLYÜNK A SZÓJA!

Szenvedélyünk a szója termesztése iránt töretlen. Szakmai rendezvényeinken újra és újra bemutatjuk a gazdáknak a szója termesztésében rejlő kihívásokat, lehetőségeket. Segítjük őket a kezdeti lépésekben, a termőhely és a fajta kiválasztásától egészen a termény értékesítéséig.

A vetőmag minőségben sem ismerünk kompromisszumot!

A szója esetében különösen fontos kérdés a vetőmag minősége, ugyanis többek között ezen múlik a kellő számú és minőségű gümők kialakulása, és ezáltal a N-mentes termeszthetőség. A 2022-es rendkívül száraz év komoly kihívások elé állította a szójavetőmag-előállító gazdaságokat. Átlagon felüli tételszámról kellet lemondanunk az alacsonyabb csíra% miatt. Ez jelentős anyagi áldozatot kívánt részünkről, ugyanakkor a hosszú távú gondolkodásmódunk és minőségtudatunk miatt továbbra sem kívánunk kompromisszumot kötni a vetőmag minőségében, legyen szó csíra%-ról, tételenként elvégzett Diaporthe és tételenként elvégzett GMO vizsgálatról, továbbá a magas minőségben, prémium oltóanyaggal elvégzett oltásról.

A számok makacs dolgok, márpedig a szója előnyei igencsak számszerűsíthetőek. Szenvedélyünk a szója iránt megkérdőjelezhetetlen, elkötelezettségünkkel pedig soha nem volt probléma. 


Bízunk abban, hogy a nemesítőink kiváló munkájának köszönhetően a Pannon Régióra nemesített díjnyertes, termésverseny győztes* szója genetikáinkkal, magas minőségben előállított vetőmagjainkkal és teljes körű szolgáltatásunkkal, Önt is az elégedett gazdálkodók körében köszönthetjük.


Kedves szója iránt érdeklődő gazdálkodók! Tartsanak velünk, fedezzék fel a Karintiával a jövő növényét!
A Karintia Kft. szójagenetikáiról részletesen ide kattintva tájékozódhat honlapunkon.

Tanácsra van szüksége? Területi képviselőink az ország bármely pontján állnak az Ön rendelkezésére, a termőhely kiválasztásától egészen a termény értékesítéséig.

* Nemzetközi termékfejlesztési díjat/prémium oklevelet nyert Karintia szójafajta és éréscsoport 2019-ben illetve 2020-ban, az AGROmashEXPO-n. A NAK VVM 2022-es szója termésversenyének1., 2., és 3. helyezését is Karintia szója genetikával versenyző gazdák nyerték el.