fbpx

Támogatás: most érdemes átgondolni a vetésforgót!

Írta: Kohout Zoltán - 2022 november 24.

Jelentősen változnak a termeléshez kötött mezőgazdasági támogatások, ami – más gazdasági folyamatok mellett – hatással lesz a gazdák döntéseire. Az eddiginél többet kap a szója és a zöldségfélék, a tejtermelés, és kevesebbet például az extenzív gyümölcsök és lucerna termelése. Érdemes átgondolni a vetésforgót.

Sok pénz, több változás

Nagyon jelentős mennyiségű pénzt kap a hazai mezőgazdaság az Európai Uniótól, miután végül elfogadták a KAP-hoz kötött magyar stratégia tervet. Emellett a magyar állam négyszer annyi hazai forrást szán a mezőgazdaság fejlesztésére, mint amekkora összeg a kettes pillérbe az EU-ból érkezik – írja összefoglalójában a Mezőhír. Az egyes pillér kifizetési rendszerének két legfontosabb módosítása, hogy bizonyos zöld elveknek valamennyi támogatásban részesülő gazdaságnak meg kell felelnie. Ilyen például a vetésváltási szabály, a minimális talajborítás fenntartása, míg az önkéntes többletvállalásokat az agro-ökológiai alapprogram keretében évről évre lehet megtenni. A másik lényeges változás a redisztribúció: az újrafelosztó rendszer, ami az első hektárok támogatásában hoz alapvető változásokat, és megszünteti a korábbi támogatási plafont.

Nőhet a támogatott terület

Az agro-ökológia alapprogramban évente lehet egy menüből kiválasztani azokat a környezeti szempontból előnyös gyakorlatokat, amiket az üzem teljes területén, minden hasznosítási módban alkalmaznak. Hasznosítási módnak a legalább 5 hektáros szántó és a legalább egyhektáros ültetvény tekinthető, ezekre 2-2 pont erejéig kell vállalást tenni egy legördülő listából, ha többletkifizetésben akarunk részesülni. Az elvárások könnyen teljesíthetőek: az egyik legfontosabb az, hogy talajbaktériumot kell kijuttatni a szántó felén. Fontos változás az is, hogy agro-ökológia területként bevonhatóak lesznek a mezőgazdasági területbe olyan tájelemek, amelyek nem műveltek, de a vízmegőrzést vagy a biodiverzitást szolgálják. Igényléskor maga a rendszer fogja felajánlani a korábban lehatárolt részeket támogatásigénylésre. A becslések szerint a változással kb 100 ezer hektárral nőhet a támogatott mezőgazdasági terület Magyarországon.

Termeléshez kötött támogatások

A termeléshez kötött támogatás körében fontos változás, hogy a korábbinál több pénz jut a szója és a zöldségek termesztésére, illetve tejtermelésre. Ugyanakkor csökken az olajtök, az extenzív gyümölcsök és lucerna termelésének támogatása esetén. Ipari zöldségnövény mostantól csak a zöldborsó és csemegekukorica lehet (a táblázatban szereplő összegek a kormányzati, 395 forintos forint/euró árfolyammal értendők).

Támogatási jogcímTámogatás*
(euró/ha/egyed)
Cukorrépa-termesztés653
Rizstermesztés728
Zöldségtermesztés241
Ipari zöldségnövény326
Ipari olajnövény110
Extenzív gyümölcsös159
Intenzív gyümölcsös373
Anyajuhtartás28
Anyatehéntartás140
Hízott bika54
Tejhasznú tehén317
Szemes fehérjenövény233
Szálas fehérjenövény64
*becsült termeléshez kötött támogatás
Forrás: AM
Megj.: A kormányzat 395 forintos forint/euró árfolyammal kalkulál a becsléseiben.

(forrás: MezőHír)