fbpx

Ne a zsákért fizessünk!

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 20.

Keleti Agrár Kft. – Műtrágya Akadémia

A bölcs gazda nem zsákot vesz, hanem műtrágyát – vagyis mindig számol az egyes termékek eltérő hatóanyag-tartalmával és oldhatóságával is. A műtrágyázás jelentős kiadás, és nagyban meghatározza a terméseredményeket, végső soron tehát a bevételeket is. Korántsem mindegy tehát, hogy mit veszünk, amikor műtrágyát vásárolunk.

A műtrágyát a benne rejlő hatóanyagok miatt vásároljuk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mértékben tartalmaz az általunk megvett áru lényeges hatóanyagot, és sokszor a szükséges mértéknél bővebben adagolt segéd- illetve vivőanyagokat.

Ez a fontos szempont egy másik tényezővel, az oldhatósággal is összefügg, hiszen végső soron annyi tápanyag jut a növénybe, amennyi az eredeti termékben van, és amennyi ebből a megfelelő helyen feloldódik. Érdemes megnézni a termékek oldhatóságát és a hatóanyag-tartalmát egyaránt, és eszerint mérlegelni a beszerzést.

Ha egy műtrágya oldhatósága 95-100 százalék körül van, és a feltárási ideje 60-90 nap között alakul, akkor a kijuttatott tápanyag teljes mértékben hasznosul, felszívódása pedig lényegében a teljes időszakra eloszlik, vagyis egészen a betakarításig képes a növény táplálására. Ezzel tehát az időben elvégzett műtrágyázás a növény teljes életidejére biztosítja a tápanyag-utánpótlást.

A gondos mérlegelés egyre divatosabb a termelők körében is, az input­anyagokat tudatosan kiválasztó gazdák száma egyre nő, de a körültekintő – a hatást, a felszívódást és az árakat egyszerre mérlegelő – választási metódusnak a mainál sokkal jobban el kellene terjednie az input­anyagok beszerzésében.

https://keletiagrar.com/

A Műtrágya Akadémia cikkei sorrendben:

Bevezetés

Válasszunk nehézfém mentes műtrágyát

A szemcseméret fontossága