fbpx

Válasszunk nehézfém-mentes műtrágyát!

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 25.

Keleti Agrár Kft. – Műtrágya Akadémia, 2. rész

A kadmium- és más nehézfém-szennyeződés lehet a műtrágyák kapcsán a legnagyobb figyelmet kapó kérdés az elkövetkező időszakban, miután az EU-ba számos olyan terméket hoznak be, amelynél kifogásolható ez a nehézfémszint. Ezek ma még megfelelnek a szabályozásnak, de az előírások rövid időn belül szigorodni fognak a zöld szervezetek nyomására. Érdemes már most felkészülni erre, és nehézfém-szennyezéstől mentes műtrágyákat használni.

Egyre nagyobb figyelmet kap újabban a műtrágyák nehézfém-szennyezettsége az Európai Unióban – nagyon helyesen! A nehézfémek közül különösen a kadmium fordul elő aggasztó gyakorisággal a műtrágyákban, de kimutatható sok esetben az urán is. Mindez nagyon komoly problémákat okozhat. A nehézfémek közismerten mérgezőek. A kadmium rákkeltő, ahogy a vegyületei is, és sok emberi szervben, így a májban, a csontokban, a herékben, a vesében okozhat károsodást, de negatív hatással van a szívre, az erekre és a hormonrendszerre is.

Különösen aggasztó az, hogy a legtöbb kadmiumot az élelmiszerrel visszük be a szervezetünkbe, amelynek hátterében a nem megfelelő minőségű műtrágya állhat. Az Európai Unió nagy műtrágya-importőr, a kadmium ügyében kifogásolt termékek pedig a legtöbb esetben Afrikából, különösen Marokkóból jutnak be a közösség területére.

A kadmiumszennyezés nem csupán a zöld szervezetek témája, maga az Európai Unió is szabályozást hozott arra nézve, hogy fokozatosan szigorítja az erre vonatkozó szabályozást, vagyis a műtrágyákban egyre kevesebb kadmium lesz elfogadható. A környezetvédők ezt a folyamatot tovább gyorsítanák, és fokozatos csökkentés helyett azonnal egy szigorúbb szabályozást szeretnének látni, amely szavatolná az uniós polgárok egészségét.

A gazdálkodóknak is tudomásul kell venniük, hogy a környezetvédelmi előírások – akár egyetértünk ezekkel, akár nem – egyre inkább a mezőgazdasági termelést meghatározó feltételekké válnak. A Közös Agrárpolitika (KAP) eddigi zöld előírásai kapcsán ezt már minden termelő megtapasztalhatta az elmúlt években, most viszont a műtrágyák nehézfém-szennyezettsége kerül egyre inkább a fókuszba.

Számítani kell arra, hogy a szabályozás egyre szigorúbb lesz, és az a termék, ami esetleg ma még belefér az előírások keretei közé, jövőre, vagy néhány év múlva már nem alkalmazható. A bölcs gazda nem folytat szélmalomharcot, hanem inkább előre gondolkodik: akkor jár el helyesen, ha már most a várható szabályozásokhoz igazítja a termelési gyakorlatát.

Még a zöld szervezetek is rámutatnak arra, hogy az EU-n kívül érkező műtrágyák közül az orosz termékek azok, amelyek széles körben elérhetőek, és alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak kadmium és más szennyező anyagot. Célszerű tehát – a várható szigorítás miatt – ezekből választani, ilyen, a majdani szabályozásnak is megfelelő termékeket használni és betárolni.

https://keletiagrar.com/

A Műtrágya Akadémia cikkei sorrendben:

Bevezetés

Ne a zsákért fizessen

A szemcseméret fontossága