fbpx

A szemcseméret fontossága

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 08.

Keleti Agrár Kft. – Műtrágya Akadémia

 

Még ma is sokan vannak, akik nem ismerik fel a műtrágyák kiválasztásának szempontjainál a szemcseméret fontosságát. A látszólag jelentéktelen különbségek viszony nagyban befolyásolják a szemcsék szórhatóságát és egyenletes eloszlását – végső soron pedig a drágán megvett inputanyag hasznosulását. A szemcseméret tehát kifejezetten fontos szempont.

A műtrágya, mint jelentős költségtétel esetében mára egyre inkább tudatosságot mutat a termelők egy kisebb része. Ezek a szereplők már figyelembe veszik az inputanyagok számos tulajdonságát, és ezeket mérlegelve, az árakkal együtt súlyozva döntenek az egyik legfontosabb költségtételről. Itt számos tulajdonságot figyelembe kell venni, amelyek sokat számítanak a műtrágya hasznosulásában.

Ilyen például a szemcseméret, amely a szórhatóságot befolyásolja. Ennél a tulajdonságnál nemcsak az a fontos, hogy a szemek a kívánt távolságra repüljenek (vagyis ne maradjon olyan növény, amely nem kap tápanyagot).

A szemes műtrágyák szórásképének mindenekelőtt egyenletesnek kell lennie, a kevert termékeknek is egységes szemcseméretet kell mutatniuk annak érdekében, hogy a műtrágya a kívánt távolságra repüljön, és egyenletesen szóródjon el az előzetes terveknek megfelelően. Akár gyári, akár egyedileg kevert műtrágyával kívánunk dolgozni, csak akkor érdemes az adott műtrágyát megvásárolnunk, ha egységes annak szemcsemérete, és ezzel biztosak lehetünk abban, hogy a termék kiszóródása a kívánt egyenletességgel alakul.

https://keletiagrar.com/

 

A Műtrágya Akadémia cikkei sorrendben:

Bevezetés

Ne a zsákért fizessen

Válasszunk nehézfém mentes műtrágyát