fbpx

A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 10.

Nem csökken az erdőterület, a fakitermelés továbbra sem jár erdőirtással, nem romlik az erdők természeti állapota – mondta Nagy István agrárminiszter nyilatkozatában, melyben a kormány tűzifa biztosítása érdekében hozott enyhítő intézkedéseit magyarázza.

Erdő
Továbbra is fontos a fenntartható erdőgazdálkodás (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának

A miniszter a háború és a brüsszeli szankciók miatti energiaválság kialakulására hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy veszélyben van Európa gázellátása, ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek. A tárcavezető leszögezte, jelenleg a tűzifaellátás biztosított, azonban a háborús helyzet miatt a kormány tűzifa-kiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat a tűzifa kitermelés növelésére, ugyanis elsődleges a magyar háztartások ellátása. Ezért könnyített szabályokat vezetettek be úgy, hogy az ne veszélyeztesse a fenntartható erdőgazdálkodást.

A fűtési időszakra lesz annyi tűzifa a piacon, amely az igényeket ki tudja elégíteni.

Az ország kétmillió hektár erdeje a legfontosabb természeti erőforrásaink egyike

Az erdőgazdálkodás hosszútávon fenntartható kell legyen – hangsúlyozta a miniszter. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet.

A faanyag az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk, amelyből évtizedek óta kevesebbet hasznosítunk, mint amennyit az erdők évente teremnek. Ezt a több százezer köbméternyi tartalékot tesszük szükség esetére elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt, mint zöld tőkét semmiképpen se veszélyeztessük – mondta a tárcavezető.

Az agrártárca adatai szerint a tűzifa iránti kereslet 2021 óta emelkedik. A magyar erdők évente stabilan, megújuló módon mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát biztosítanak az országnak, ezt a mennyiséget fenntartható módon lehet előállítani. Az erdészeti jogszabályok jól szabályozott módon teszik lehetővé, hogy erre a mennyiségre hosszú távon számíthassunk.

Az agrártárca kiemelt feladatának tekinti a meglévő erdők szakszerű kezelését, fenntartását

Alapfeladat az ország fával borított területének növelése. Hazánkban, európai léptékben az egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik. Két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adtak támogatást.

A rendszerváltás óta megvalósított legnagyobb belterületi fásítási projekt – a Településfásítási Program: a 10.000 fő alatti települések igényelhettek olyan csomagokat, amelyek földlabdás parkfákat és az ültetés eszközeit tartalmazták. A kezdeményezés részeként 2 év alatt 36 ezer db sorfát ültettek el mintegy 1400 településen.

Forrás: AM/Sajtóközlemény