fbpx

Orosz mezőgazdaság: csökkenő gabonaadók és új tilalmak

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 06.

A konkrét adatokat titkolja az orosz kormány, az viszont nem titok, hogy akkora üzlet a kivitel, hogy a belföldi ellátás védelme érdekében jövő májusig megtiltották a durumbúza exportját. Közben több gabonaféleség exportadója csökken.

durum búza
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az Interfax orosz állami hírügynökség szerdán jelentette, hogy az orosz mezőgazdasági minisztérium a durumbúza exportjának betiltását javasolta december 1-től jövő júniusig. (A kiviteli tilalom alól egyetlen célország a kivétel: a Moszkva vazallusának számító Fehéroroszország, illetve bizonyos humanitáriusnak nevezett, politikai alapon engedélyezett kisebb szállítmányok). Miután az orosz adminisztráció titkolja a durumbúzaexport adatait, nincsenek megbízható információk a részletekről. Az Agricensus információi szerint az exporttilalomra azután van szükség, hogy az oroszok idei kiviteli dinamikája már meghaladta az előző évit, és az intézkedést a hazai piacra szánt készletek megőrzése indokolja. Hivatalos adatot utoljára 2021-ben közölt az orosz mezőgazdasági irányítás, akkor 173 tonna durumbúzát exportáltak. Az Agricensus becslése szerint az idei kivitel meghaladhatja a 420 ezer tonnát is októberig. Ez hatalmas mennyiség az össz terméshez képest, hiszen – az Interfax az Orosz Föderáció össztermelését 700-800 ezer tonnára teszi.

Mindeközben a búzára kivetett exportvám 14,1%-kal, 4923 rubel/tonnára csökkent november 1-jétől az előző hétnapos időszak 5298 rubel/tonnáról – idézi az Orosz Földművelésügyi Minisztérium közleményét az Interfax. Az árpa vámja második egymást követő héten nulla, a kukorica vámja 2218,1 rubel/tonnáról 1618 rubelre csökkent.