fbpx

Legeltetés, genetika: a tehénfül-szenzor mindenre válaszol

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 06.

…nemcsak arra, hogyan-mennyit legel és mozog az állat, hanem segíti a legjobban teljesítő egyedek kiválasztását is. A mezőgazdaság rohamos digitalizálása mind a gazda, mind az állatjólét érdekét szolgálja.

Tehén legeltetés

Adatszerzés a legelőn – is

Az egyes legelő állatok által elfogyasztott legelő mennyisége most már pontosan megbecsülhető, lehetővé téve a jobban teljesítő tehenek gyorsított kiválasztását. Egy ausztrál okoskészülék-fejlesztő cég, a Ceres Tag tehenek fölére rögzíthető technológiájával a tejtermelők jó képet kaphatnak az egyes legelő tehenek által elfogyasztott legelő mennyiségéről. A legelőn produkált takarmányfelvételt algoritmus révén mérik, elemzik olyan paraméterek révén, mint a séta, a pihenés, az evés, az ivás és a kérődzés. A gazdálkodók mérhetik az állatok takarmányozási hatékonyságát, a napi kilogramm szárazanyag-bevitelt és a metánkibocsátást. Ennek következményeként a gazdaság elkezdheti meghatározni, hogy genetikailag mely állatokat érdemes bevonni a továbbtenyésztésbe, így optimalizálhatják a genetikai szelekciót az állomány számára. A tejelőágazatokban meg lehet mérni a tejtermelést, azaz 1 kilogramm szárazanyag-bevitel konverziós arányát a megtermelt tej literjeihez mérten. Azaz egy relatíve kis költségű, könnyen rögzíthető szenzor abban is segít adatokkal, hogy a gazdaság melyik állata a leghatékonyabb a termelés szempontjából.

Mindez előmozdítja a takarékos, azaz erőforrás-, költség- és környezetkímélő technológiai gyakorlatok kialakítását, másrészt optimalizálhatja a károsanyag-kibocsátást is.

Mindent megtudni az állat helyzetéről

Ezért az ilyen fejlesztések mind nagyobb szerephez juthatnak az olyan, közvetetten mezőgazdasági célú fejlesztéseknél, mint például az állatjólét és fenntarthatóság. Minél többet tudunk például az állat takarmányozási hatékonyságáról, annál inkább befolyásolható, optimalizálható akár a metánkibocsátás, akár a legelőhasználat, akár a takarmány-összeállítás, akár az állatorvosi beavatkozások és a gyógyszer-, például az antibiotikum-felhasználás.

A szóban forgó füljelzők az elsők a világon, amelyek közvetlen műholdas megfigyelést kínálnak. Egyszer használatosak, vagyis egy állat egy egész életen át azonosítható, vagyis a rendszer garantálja a pontos származást és az adatok integritását. A Ceres Tag GPS nyomkövető rendszert, RFID-t, gyorsulásmérőt, környezeti hőmérsékletet, geo-kerítést, Bluetooth-t és műholdkapcsolatot tartalmaz; rögzítése gyors és könnyű, felhelyezése után rögtön megkezdi az információ küldését – helyesebben csak az eredményeket küldi, a nyers adatokat nem. A cég azzal is érvel, hogy egyetlen másik cég sem rendelkezik a legelői takarmányfelvétel ilyen pontos elemzésével, adatolásával. A technológia mindemellett a problémákat is jelzi: ha egy állatot ellopnak, vagy ragadozó támadja meg, vagy az állat aktivitása figyelmeztetően megváltozik, így a beteg állat gyorsabban azonosítható, az elhullott állat pedig könnyen megtalálható.