Gyorsan felépíthető acélcsarnok a baromfik igényeire szabva

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 március 22.

A haszonállatok igényei fajtánként eltérőek, ezeknek való megfelelés nemcsak az állat, hanem a gazda érdeke is. Az állattartás körülményeit ezen kívül az európai szabványok is meghatározzák, de nem csak az esetleges szankciók miatt számít az állatok jólléte. A jószággal végzett gördülékeny munka és a termelékenység növelése is lehetséges, ha megfelelő körülményeket biztosítjuk – például egy igényekre szabott acélcsarnokban.

 

Frisomat könnyűfémszerkezetes istállók

 

Magyarország negyedik a világon az egy főre jutó brojler csirkehús fogyasztásban, ezért is szükséges a termelékenység fenntartásához a megfelelő infrastrukturális háttér. A baromfitelepek építése során – legyen szó keltetőről, tojóólakról vagy brojler nevelőkről – a szigorú követelményeknek és előírásoknak való megfelelés mellett, a rugalmas és gyors építés és üzemeltetés is fontos szempont. Mindezt kínálják az ebben az ágazatban dolgozók körében népszerű Frisomat csarnokok, amelyek igazodnak más haszonállatok tartásának igényeihez.

 

Technológia fejlődés az állattartásban

Az állatok, és főleg a baromfik tartásával kapcsolatban tény, hogy a Magyarországon tapasztalható csirkefogyasztási igényeket nem lehet szabadtartású technológiával kitermelni, ahhoz ugyanis nagyságrendileg több városnyi területre lenne szükség. A baromfitartással foglalkozó gazda megteheti azt, hogy a természetes viselkedésüknek megfelelő körülményeket biztosítja, amiben a Frisomat állattartó csarnokai is segítségére lesznek.

 

Frisomat könnyűfémszerkezetes istállók

 

Az acélcsarnokok kedvező ár-érték arányuk miatt is megfelelő megoldást jelenthetnek a nagybani állattartás számára. A mélyalmos tartás a fedett, rendszeresen tisztított és almozott tágas kifutókkal rendelkező acélcsarnokokban például kiválóan megvalósítható. A Frisomat csarnokok építésekor a szakemberek a gazda igényeit is figyelembe veszi, ami kiterjedhet a szellőztetésre, az almozásra vagy a takarítás gördülékennyé tételére. Az acélcsarnokok falának felülete az állattartásban előforduló agresszív behatásoknak is ellenáll, könnyen tisztítható. Az antikondenzációs bevonat pedig akadályozza a pára esetén kialakuló nedvesség plafonról történő csöpögését.

Mivel a baromfi igényli a tágas teret, ennek biztosítása költséghatékonyabb és egyszerűbb egy gyorsan telepíthető és bővíthető könnyűszerkezetes acélcsarnokban, mint bármely más építési technológiával készülő épületben gondolkodni.

Nemcsak az épület szerkezete, de a berendezés is az állatok és a gazda elvárásait szolgálja; automatizált etető és itató rendszerek segítik az ellátást, a gépesítés is egyszerűen megoldható a Frisomat csarnokaiban. Az állatok szakszerű mozgatása a közlekedőfolyosók, az akár járművek fogadására is alkalmas szekcionált kapuk kiépítésével oldható meg.

 

Frisomat könnyűfémszerkezetes istállók

 

Nemzetközi és hazai megoldások

A Rol Big Poland lengyelországi csirkenevelője horganyzott szerkezetű Frisomat acélcsarnok. A létesítmény 2 egyenként 25 m széles, 41 m hosszú épületből áll, ami sokezer állat egyidejű elhelyezésére alkalmas. Az előírások szerint az optimális tenyésztési körülményekhez szabályozott hőmérséklet és megfelelő szellőzés szükséges, amihez a Frisomat kiváló minőségű, hőszigetelő szendvicspanelek beépítésével tette energiatakarékossá az épületet. Ez a megfelelő beltéri klíma kialakulását is elősegíti. A megfelelő levegőminőség biztosítása érdekében a homlokzatokon légbeejtő nyílások valamint szellőzőventillátorok kerültek beépítésre. Az új baromfinevelő teleppel a Rol Big optimalizálhatja a tenyésztési folyamatot, sőt a csarnok minimális karbantartási költségei is hozzájárulnak a gazdaság nyereséges és fenntartható üzemeltetéséhez.

Hazánkban is akad arra példa, hogyan legyen az építmény hosszú távon gondozásmentes és bővíthető. A Frisomat Zalaváron épített Sigma típusú, 22 fokos tető-dőlésszögű acélcsarnokokból álló baromfitelepében már meg is kezdhették a szárnyasok nevelését. A 3 méter magas, 16 méter széles, és 93 méter hosszú, automata etető-itató és szellőztető berendezésekkel ellátott építmény tágas és biztonságos otthont nyújt a csirkéknek, a 80 milliméteres szendvicspanelek pedig védik a telep lakóit az időjárás hatásaitól.

 

További információt a Frisomat oldalán talál.