fbpx

Drasztikusan csökken a verebek száma, de segíthetünk nekik

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 15.

Azt már sokan tudják, hogyan segíthetünk a fecskéknek, arra viszont kevesen gondolnak, hogy más madarak is bajban vannak. Egyik legkedvesebb énekesmadarunk, a veréb is segítségre szorul, hogy ne tűnjenek el teljesen.

Színe miatt a veréb bizonyos mértékben képes a környezetébe olvadni, ezért sokszor észre sem vesszük. Sokaknak emiatt nem tűnik fel az sem, hogy egyre kevesebb példánnyal találkozhatunk. Pedig a verebek fogynak, nem csupán hazánkban, hanem szerte a világon, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület. Magyarországon a házi veréb és a mezei veréb őshonos, de többször figyeltek már meg itthon berki verebet is, ami tőlünk keletre őshonos.

Sajnos tény, hogy a verebek, különösen a mezei veréb állománya drasztikusan csökkent az egész világon, a britek verébállománya például az eredeti létszám 3 százalékára esett vissza. A házi veréb közeli kapcsolatba hozható az ember élőhelyeivel és megművelt területeivel. Azonban nem kényszerből vált az ember társává az évek során, mint ahogyan azt néhányan feltételezik. Még nem teljesen világos, hogy mi okozza a rohamos fogyatkozást, Angliában például egy parazitára gyanakodtak. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a modern világ nem kedvez számukra. Az első csapást egyértelműen a gépjárművek elterjedése jelentette, emellett az állattartás visszaszorult, így a verebek nem lopkodhattak a takarmányból. Az intenzív, nagyüzemi mezőgazdaság és az urbanizáció is hozzájárulhatott a verebek csökkenéséhez.

Sokan tekintettek a verebekre, mint a mezőgazdaság kártevője, ezért akár még irtották is. Kínában például hadat üzentek a verebeknek, csakúgy, mint a patkányoknak, a házilegyeknek, valamint a szúnyogoknak. Ott az énekesmadarakat okolták többek között az állandó éhínségért: 1958-ban nagyjából kétmilliárd verebet irtottak ki, csak Kínában.

A kerttulajdonosok, az átlagos emberek is rengeteget tehetnek azért, hogy megóvják a verebeket. Elég, ha megőrizzük az idősebb, odvas fákat is, és felhagyunk a tarlóégetéssel (egyébként is fel kellene hagyni vele). A meghagyott tarlók nem csak a verebeknek, hanem számos más madárfajnak is segít átvészelni a telet. Segítsük a verebeket a fészekrakásban, ne zavarjuk el őket, télen pedig helyezzünk ki nekik magokat.