fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Bárány Péter

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 19.

Bárány Péter 2004-ben szerzett diplomát a Debreceni Egyetem Agrármérnöki karán, de közben már a családi vállalkozásban is tevékenykedett a Baromfi Coopnál. Több területet megjárt, mint a kontrolling, az élelmiszeripar, majd az agrárintegráció, a tenyésztés, a takarmányozás, a keltetés és a hizlalás. Napjainkra az agrárterületek irányítása mellett a cég gazdasági ügyeit is felügyeli.

 

: Bárány Péter, Agrárinnováció kategória
Bárány Péter, Agrárinnováció kategória

 

2015-ben a Baromfi Coop olyan baromfitelepet hozott létre, ami többek között kimagasló állatjólétet biztosító műszaki megoldásainak köszönhetően megkapta a világon azóta is egyedüliként a McDonald’s Flagship Farm minősítését. A Cégcsoport fontosnak tartja a termelési folyamat különböző pontjain keletkező melléktermékeket hasznosítását. A telepeken képződött trágyából Bio-Fer márkanév alatt növényi tápanyagot, a vágóhídi melléktermékekből állateledelt, baromfilisztet és baromfizsírt gyártanak.

A folyamatos innováció és a fejlődés áll a cég törekvéseinek fókuszában, így több telephelyet, keltetőket és brojlertelepet is automatizálnak és fejlesztenek, az energiahatékonyság és az állatjólét érdekében. Ezt segíti egy barcelonai startup vállalat, amelynek robotfejlesztését jelenleg tesztelik, a világon egyedülálló módon. A technológia segítségével a csirkék szintjén képesek szenzorokkal és hőkamerákkal olyan méréseket monitorozni, amik lehetővé teszik az állatok komfortosabb körülményeinek a megteremtését, a jobb terméshozam érdekében. A Cégcsoport több mint 9 MW kapacitású naperőművel termel zöldenergiát, így éves szinten közel 5 000 000 kg CO2-t takarítanak meg.

A Cégcsoport hosszú évek óta támogat több sportegyesületet. Mivel fontos számára az utánpótlás, a gyermeksport, komoly összegeket adományoz a jövő sportolói számára. A nyíregyházi, a debreceni és a kisvárdai kórházat is rendszeresen támogatja. A Bárány család a Családokért Alapítványt is azért hozta létre, hogy a környékbeli családokat segítsék, támogassák. A rászorulókat és az iskolákat nemcsak anyagilag, de húscsomagokkal is támogatja.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!