fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Szolnoky Tamás

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 19.

Szolnoky Tamás 2001-ben, a gödöllői Szent István Egyetemen végzett okleveles környezetgazdálkodási agrármérnökként, azt követően az Agrogeo Kft. fejlesztőmérnöke, jelenleg már ügyvezető igazgatója.

 

Szolnoky Tamás
Szolnoky Tamás, Agrárinnováció kategória

 

Fő fejlesztési területe a biomassza hasznosítása, termésnövelő anyagok kifejlesztése és alkalmazása. 2008-2010. között a sikeresen megvalósított BIOKOMP4 Jedlik Ányos projekt témafelelőse volt, aminek középpontjában a bioenergia termeléséből származó melléktermékek komplex hasznosítása állt.

Az AGROGIPSZ készítmény kifejlesztője, ami OTH-engedély birtokában az istállótrágya és a biohulladékok stabilizációjában jutott szerephez.

2014 óriási áttörés volt az életében: azóta a mezőgazdasági, élelmiszeripari, biogáz előállításából származó hulladékok pelletált szerves tápanyagforrássá alakítása szabadalom feltalálójaként jegyzik. Részt vett az Innopellet szerves trágya termékcsalád kifejlesztésében, ami forgalomba hozatali engedélyt kapott. Témavezetésével indult el a GRANOFARM EIP AGRI innovációs operatív csoport munkája, ennek középpontjában a precíziós szerves tápanyag-utánpótlás áll.

A KEFAG Zrt. szakembereivel együttműködve kifejlesztette a fahamu alapú Silvofer talajkondicionáló termékcsaládot. Résztvevője a 2020-ban indult, 12 országból 23 tag együttműködésével megvalósuló WATERAGRI Horizont 2020-as projektnek, melynek fókuszában a vízgazdálkodás korszerűsítése, a vízvisszatartás, a tápanyagok jobb megőrzése áll.

Fontos szerepet vállal az agrárinnováció jelentőségének népszerűsítésében, hogy minél közelebb hozza a gazdálkodói társadalomhoz, a mikro- és kisvállalkozói szektorhoz. A csoport jellegű munkába igyekszik minél több gazdálkodót, különösen fiatal gazdákat bevonni. Fontos számára, hogy a szervezésükben megvalósuló szakmai fórumokon, rendezvényeken az érdeklődők helyi kézműves élelmiszerekkel ismerkedjenek meg.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!