fbpx

Az EU egy csapásra két jó hírrel szolgál a magyaroknak

Írta: Kohout Zoltán - 2019 március 29.

Mint ismert, a strasbourgi Európa Parlament szerdán elfogadta a személyautók és kisteherautók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló megállapodást. A CO2-kibocsátás mérséklése legalább egy évtizede napirenden van a fejlett nyugaton, így a most hozott intézkedést is nagy várakozás előzte meg. Az megállapodás értelmében az új személyautóknál 37,5, a könnyű haszongépjárműveknél 31%-kal kell leszorítani az átlagos szén-dioxid-kibocsátást 2030-ra a 2021-es szinthez képest.

 

szén-dioxid kibocsátás

Az EU mostani döntése része annak a folyamatnak, amit a párizsi klímaegyezmény is kitűzött – hogy a bolygó emberisége lehetőleg megússza a klímaváltozás legrémisztőbb forgatókönyvében foglalt, apokaliptikus következményeket.

Európában egyre több államban vezetik be azt az E10 üzemanyagot, aminek 10%-a bioetanol. Ennek egyik fő alapanyaga a hazai agrárium egyik fő növénye: a kukorica. Az EU 10 legnagyobb bioetanol-gyártó országa között szerepel Magyarország, a Hungrana Kft. pedig a második legtöbb bioetanolt előállító gyár hazánkban. – Különös jelentőséggel bír hazánk számára uniós döntés, mely a bioüzemanyagokat érinti, hiszen a kukoricatermelők számára mi biztos piacot jelentünk, a megtermelt alapanyagot van hova értékesíteni. Az éves 8-9 millió tonnás hazai kukoricatermelésből a Hungrana közel 1,2 millió tonnát vásárol fel, s ha az E10-et bevezetik, akkor ez a mennyiség növelhető. Ezzel párhuzamosan az állattartók számára is nagyobb mennyiségben tudnánk magas fehérjetartalmú takarmányt előállítani – mondta az Agrárágazatnak nemrég Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója.