fbpx

Még mindig legyintünk, pedig már csak 10 évünk van a túlélésre

Írta: Kohout Zoltán - 2018 október 15.

Már a növények is reagálnak az emberi tevékenység miatt felgyorsuló klímaváltozásra: vastagabb leveleket növesztenek, így azonban nemcsak a termés csökken, de a földi levegő utolsó bástyái kezdenek aggasztó védekezésbe… Gyorsabban jön, súlyosabb lesz az eddig vártnál, és még csak a szándék sem látszik rá, hogy az emberiség megfordítsa a trendjét. Így összegezhetőek klímaváltozás várható következményeiről szóló, legújabb tudományos jelentések.


Már a növények is kedvezőtlenül reagálnak a légköri anomáliára.

Apokalipszis, Mad max, Holnapután

Negatív utópiákra, idegborzoló és lehangoló filmekre emlékeztető képekkel írja le a (tudományos hírekre érzékeny) világsajtó a világ egyik legfontosabb klímakutató szervezetének (IPCC) friss jelentését, amely a globális felmelegedés várható hatásait elemzi. Két döbbenetes tény áll a jelentések homlokterében: egyrészt kiérződik a kétség, hogy egyáltalán lehetséges-e még elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet, másrészt ezt a jelentést már nemcsak egy vagy néhány, hanem több száz tudós és kutatócsoport 6 ezer(!) tanulmányának összevetése alapján készítették.

Engem, téged, minket is érint

Ugyanakkor nem (csak) elvont tudományos következtetések kiáltanak a jelentésből – már nemcsak olyan „szakmai” ügyekről van szó, mint a méhek és más állatfajok, a termőtalajok vagy az erdők pusztulása, vagy éppen az atomerőműveket tápláló folyók kiszáradása, hanem bennünket, átlagembereket közvetlenül és súlyosan érintő következményekről: éhezésről és vízhiányról, apokaliptikus méretű viharokról és időjárási anomáliákról, mai ésszel felfoghatatlan mértékű migrációs válságról, városok és régiók elpusztulásáról…

Legalább ennyire ijesztő, hogy ezek elkerüléséhez olyan mértékű életmódváltozásra volna szükség, amit sem a korrupt politikai, sem a fogyasztás növelésében érdekelt gazdasági vezetők, de vélhetően a sokszor tájékozatlan lakosság sem fognak elfogadni.

Megtesszük-e az unokáinkért?

Bár 2015-ben a világ államainak többsége elfogadta, hogy a globális felmelegedést 1,5 és 2 Celsius-fok közé szorítják. Ehhez szükség volna az energiafogyasztás nagyon durva csökkentésére – miközben az folyamatosan nő. Továbbá jelentősen csökkenteni kellene a húsfogyasztást (amely a mezőgazdasági fogyasztás és termelés 50-70%-áért felelős), illetve mellőzni kellene a belsőégésű motorral hajtott autókat, csökkenteni a repülést; vagyis általában: lejönni a széndioxidról, és intenzív erdősítéssel, bioüzemanyagokkal kímélni a megmaradt légkört.

Amint az sejthető, ekkora áldozatra aligha lesz hajlandó a bolygó lakossága. Az IPCC egyik kutatója meg is jegyezte: valószínűtlen, hogy a világ meg tudja állítani a felmelegedést egy alacsonyabb szinten.


Gőzölgő földek januárban Fejér megyében. Gyorsabban és fenyegetőbben jön.

Az aztán migráció lesz…

A következmények hazánkat is súlyosan érintik majd – egyes, ma még közkedvelt szőlő- és gyümölcsfajták mellett (szántóföldi) növényeink fele nem fogja kibírni a sokkal pusztítóbbá forrósodó nyarakat, ráadásul új károsítók megjelenésével, sokkal több kánikulai halálesettel, erdőtűzzel, a beporzásáért felelős rovarok eltűnésével is számolni kell. Világszerte emellett a tengerparti városok, a korallzátonyok, halfajok és halállományok elpusztulása, mindezekből eredően éhezéses és gazdasági népvándorlások várhatóak.

Vastagabb növénylevelek(!) és az 50% esélye

A folyamatok ma már nem visszafordíthatók. (A napokban bejelentették például, hogy a növények 30%-kal vastagabb leveleket növesztenek a légkör növekvő széndioxid-szintje miatt. Ez a termésveszteség mellett sokkal súlyosabb következmény már a közeljövőben, hiszen emiatt tovább nő a légköri CO2 szintje, aminek globális egyensúlyát nagyrészt a növényeknek köszönhettük.) Az IPCC által felvázolt megoldási javaslatai (erdőtelepítés, fogyasztáscsökkentés) is csak ellensúlyoznák a környezeti károkat. A jelentés megjegyzi: 10-12 évünk van a fordulatra annak érdekében, hogy az évszázad közepére világszinten elérjük a fenntartható szintet. A kutatók szerint, ha ez sikerül, akkor csaknem 60%-unk lesz a katasztrófa elkerülésére; ha viszont akár csak 10-12 évet késünk, az esélyeink 50% alá csökkennek.

Kohout Zoltán
(forrás: index.hu, qubit.hu)