Tovább szigorítják az ukrán gabona ellenőrzését

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 12.

Cél, hogy az ukrán gabona ténylegesen eljuthasson az eredeti célországokba, ennek érdekében új intézkedéseket vezet be és még szigorúbban ellenőrzi hazánk az Ukrajnából a szolidaritási folyosón érkező agrárterméket.

Kukorica
A kvóta nélkül, vámmentesen érkező ukrán mezőgazdasági termékek nehéz helyzetbe hozzák az uniós agrártermelőket (fotó: Pixabay)

Nehéz helyzetben az uniós gazdák

A tárcavezető kihangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háború, a szankciók, az energiaválság és a megnövekedett imputköltségek nehéz termelési környezetbe kényszerítik a magyar gazdákat. A kialakult helyzetet tovább nehezíti, hogy az Ukrajnával határos tagállamokba, így hazánkba is soha nem látott mennyiségben érkezik be és marad is itt a gabona- és olajosmag import.

Emellett a teljes körű vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság az európai piacra nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett exportálni, melyek kiszorítják hagyományos piacairól a magyar termékeket, és a termelési költségek szintje alá süllyesztik a gazdálkodók értékesítési árait – mutatott rá a miniszter a kvóta nélkül érkező agrártermékek által generált helyzet következményeire.

A kialakult helyzet orvoslása érdekében a magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére. A gazdáknak stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükségük, arra, hogy uniós szinten azonos feltételek mellett folytathassák tevékenységüket.

Nagy István agrárminiszter szigorításokat jelentett be

A fentiek érdekében a miniszter kezdeményezi a főbb gabona és olajosnövény termények esetében is az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) kötelezettségének bevezetését. A bejelentésekkel egyrészt pontosabb képet kaphatunk a közúton beérkező gabona és olajosnövény mennyiségről, másrészt büntethetővé válnak azok a szállítmányok, amelyek nem felelnek meg a bejelentési kötelezettségnek. A be nem jelentett szállítmány igazolatlan eredetűnek minősül, mulasztási bírság szabható ki rá, vagy akár biztosítékként le is foglalható.

Az Európai Bizottság nemet mondott a vámok általános visszaállítására az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozóan, ezért azt is kezdeményezzük, hogy legalább átmeneti jelleggel, a termékek egy csoportjára, a szárazföldön érkező ukrán gabona és olajosnövény importra vezessék be újra a vámokat és a mennyiségi korlátokat. Mindezek mellett hazánk tovább erősíti az import termékek ellenőrzését, külön figyelmet szentelve a tranzitszállítmányokra annak érdekében, hogy az átszállításra jelölt szállítmányok valóban el is hagyják az országot – húzta alá a tárcavezető.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc