fbpx

Több mint 300 milliárd forintnyi támogatás a gazdálkodóknak

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 12.

Március végéig rekordösszegű, több mint 300 milliárd forintnyi támogatást fizettek ki a gazdálkodóknak – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Mezőgazdasági terület
Fizetik az agrártámogatásokat (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A működéshez elengedhetetlen a mezőgazdasági termelők likviditásának megőrzése

Ezért a gazdálkodók által igényelt támogatások feldolgozása és a minél gyorsabb kifizetések érdekében a kormány a rendelkezésére álló erőket és eszközöket a körülményeknek megfelelően alkalmazta. Ennek révén az elvégzett munkáért és a vállalt kötelezettségekért járó források rekord mértékben, több mint 300 milliárd forint értékben jutottak el az érintettekhez még Húsvét előtt.

A nagyobb támogatási területekhez tartozó kifizetések:

  • Az agrár- környezetgazdálkodási program keretében meghirdetett felhívások kapcsán összesen csaknem 109 milliárd forint kifizetése történt meg március végéig.
  • Az ökológiai gazdálkodásban részt vevő termelők pedig mintegy 18 milliárd forint támogatásban részesültek.
  • A Natura 2000 mezőgazdasági területeknek és más érintett területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések mértéke meghaladta a 12 milliárd forintot.

A Vidékfejlesztési Programban a területalapú támogatások tehát összesen 140 milliárd forint értékben érkeztek meg az érintettekhez.

Az I. pilléres közvetlen támogatás

Az ide tartozó kérelmek kapcsán ugyancsak az idei évben januártól április elejéig 15 jogcímen született döntés 168,9 milliárd forint kifizetéséről, folytatva a tavalyi év utolsó negyedévében történt előleg- és részfizetéseket. Ebből csak zöldítés jogcím esetében 130 ezer termelőnek 44 milliárd forint, az egységes területalapú támogatások (SAPS) esetében pedig 124 ezer gazdálkodó 5,8 milliárd forint támogatáshoz jutott eddig.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc