fbpx

Stresszoldó kell(ett) a gabonában is

Írta: Sándor Ildikó - 2020 július 04.

Olyan évben, amikor szélsőséges az időjárás, nagyon sokatmondó lehet egy növénytermesztési bemutató a gabonában is, hiszen korántsem optimális körülmények között kell megmutatni a genetikának vagy a növényvédő szernek a tudását.

Az idei szántóföldi bemutatókra a növényeknek csapadék nélkül, a nemesítő házaknak és növényvédőszer-forgalmazóknak pedig személyes találkozó nélkül kellett készülniük. Az FMC-Agro Hungary Kft. két helyszínen (Sárszentmihály, Debrecen-Látókép) négy növénykultúrában (repce, búza, kukorica és napraforgó) épp ezért online hívta fel a figyelmet a legfontosabb növényvédelmi, növénykondicionálási technológiáikra és újdonságaikra. Ebben olyan stratégiai partnerekkel tudtak együtt dolgozni, mint a magas genetikát képviselő KWS Magyarország Kft., valamint az FMC saját fejlesztésű levéltrágyáit forgalmazó HedLand Hungária Kft.

A rendezvény házigazdája a Ság-Mező Kft., mely nagyrészt Fejér megye dél-nyugati részén gazdálkodik, de 1750 hektáros területük átnyúlik Veszprém megyébe is. Talajaik változatosak, a csernozjomtól a szikes talajig minden megtalálható náluk, de a bemutató területe még épp jó adottságokkal bír, „valahol itt ér véget a Mezőföld”.

 

Nem kímélte a búzát idén a vetésfehérítő sem

Az FMC nagyon széles gabonagyomirtási portfólióval rendelkezik. Számtalan technológiát kínálnak, legyen szó magról kelő gyomokról, egy- és kétszikűekről, egynyáriakról vagy évelőkről, még speciális gyomokra is van megoldásunk.

Ezen a területen elsősorban a tavaszi kelésű gyomnövények (parlagfű, libatop, vadkender) jelentették a fő gyomnyomást, ezért a három hatóanyaggal rendelkező Pointer® Star gyomirtó szert választottuk a búza gyomirtására, mely szemmel láthatóan tökéletesen működött – mutatott rá a kalászosok idei sarkalatos pontjaira Takács Gábor, régióvezető. Az idei év száraz és a hektikus időjárása miatt a vetésfehérítő bogár is elég nagy kártételt tudott okozni. Már a betelepedéskor célszerű a megfelelő tartamhatású készítményt választani, amire az FMC a Rapid® CS rovarölő szert ajánlja. Ezzel a mikrokapszulázott, 3-5 napos tartamhatással rendelkező piretroid tartalmú rovarölővel a betelepülő imágók és a lárvakelés jól blokkolható, illetve a lárvák korai stádiumában (L1, L2) is hatékonyan védekezhetünk. Az idei eddig nem egy klasszikus „gombás év”, hiszen nem volt csapadék. A kalászosoknál a fuzárium elleni védekezésre ennek ellenére oda kellett figyelni. Sárszentmihályon két gombaölőszeres kezelést végeztek el. Elsőnek az Azaka® fungicid készítményt használták, mely a levélbetegségek ellen nagyon jó megelőző hatással bír, ráadásul termésnövelő, zöldítő és vitalitást adó hatása is van, ami nagy jelentőségű volt a csapadékszegény tavasz során. A második kezelésre a tebukonazol hatóanyagú Riza® 250 EW gombaölő szert választották, mely az állományt egészségesen tartotta.

 


Varga Attila agronómus (Ság-Mező Kft.), és Fazekas Károly kereskedelmi igazgató (FMC-Agro Hungary Kft.)

 


Vetésfehérítő bogár és kártétele

 

Stresszoldásra most is szükség volt

A lombvédelemre, stresszkezelésre, illetve megelőzésre kifejlesztett RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer az FMC legújabb fejlesztéseinek eredménye. Szerves anyagokban gazdag természetes tengerialga-kivonat növényazonos L-aminosavakkal, nitrogénnel, foszforral, káliummal és kiegyensúlyozott mikroelemtartalommal. Ősszel, a gabona korai fejlődési szakaszában a tarlómaradványok bontására, valamint a jobb gyökeresedés elősegítésére és fagyvédelemre 1,5-2 l/ha dózisban javasolt kijuttatni. Tavasszal a jobb begyökeresedéshez, valamint a stresszek kivédéséhez 2 l/ha dózisban használható, és célszerű a virágzás előtt a lombvédelemmel egy menetben újabb 2 l/ha dózisban is használni.

 

Az őszi gyomirtásra is lesz megoldás

Az időjárás változása mellett a gyomflóra is átalakulóban van. Egyre nagyobb területen hódít az ősszel csírázó széltippan vagy veronika, így érdemes mérlegelni az őszi gyomirtás bevezetését is. Ehhez az FMC portfóliójában várhatóan már idén ősszel egy széles hatásspektrummal rendelkező, új készítmény jelenik meg, melynek kísérleti eredményei biztatóan igazolják hatékonyságát és helyét a technológiában.