fbpx

Talajaink védelméért, növényeink egészségéért

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 augusztus 12.

Az aratások végeztével az őszi vetésű növények, mint a káposztarepce vagy a gabonafélék talajait kell előkészíteni. Mint minden kultúra tekintetében, ezeknél is nagy jelentőséggel bír a talaj állapota. A sikeres mezőgazdasági termesztéshez elengedhetetlen a jó minőségű, megfelelő humusztartalommal rendelkező talajszerkezet kialakítása.

 

Repcevirág, föld, ásó

 

A repce igényli a jó minőségű talajokat, és a gabonafélék esetében is nagyobb hozam érhető el jó humusztartalommal bíró, megfelelő pH-val rendelkező talajokon. Az őszi káposztarepce esetében ahhoz, hogy magas színvonalon nagy termésmennyiségeket tudjunk elérni, javasolt a 25-30 AK feletti, középkötött vagy lazább szerkezetű talajokat választani a termesztéshez, miközben ez a kultúra ráadásul nem kedveli a savanyú talajokat sem. Fontos, hogy a talajok jó vízmegtartó képességgel rendelkezzenek.

A hazai talajviszonyokat tekintve megfigyelhető a nagyarányú szikesedés, ezáltal a talajvíz mértékének csökkenése. A magas kipárolgásnak köszönhetően az egyenetlen eloszlású csapadék sem képes pótolni a hiányt, a nátrium felhalmozódik a talaj felsőbb rétegeiben, és ez fizikai és kémiai leromlást eredményez. A gyakori és folyamatos műtrágyahasználat a talaj savanyodását vonja maga után, ami a növények számára kedvezőtlen körülményeket képez a tápanyagok felvételéhez. Ahhoz, hogy a növények – az őszi káposztarepce és a gabonafélék is – a talajban megtalálható mikro- és makroelemeket hasznosítani tudják, egy humuszban gazdag, megfelelő pH-val rendelkező talajállapotot kell biztosítanunk. A humuszanyagok mint talajalkotók fontos szerepet játszanak többek között a tápanyagok felvételében, a folyamatos nitrogén-utánpótlás megteremtésében. Mivel a humuszréteg folyamatosan elhasználódik a talajban, ezt szervestrágyázással, egyéb szerves anyagok bedolgozásával (pl. zöldtrágyázás) pótolhatjuk, de ez egy igen hosszú folyamat, amely folyamatos odafigyelést igényel. Sajnos napjainkban az állatállomány hazánkban folyamatosan csökken, így egyre kevésbé elérhető a nem állattartó növénytermesztők számára a szerves trágya, ezért indokolt a megfelelő összetételű és beltartalmú, huminsavval és humuszanyaggal ellátott talajkondicionáló készítmények használata.

 

Huminforce

 

Hogyan érjük el a jó talajállapotot?

Mi, az Alphaplantnál a HuminForce Dudarit készítményt javasoljuk kijuttatni az őszi vetésű növényeink magágykészítése előtt, majd azt maximum 15-20 cm mélységig javasoljuk bedolgozni. A HuminForce lebomlási folyamata igen lassú, ezért hosszú távon fejti ki hatását. Feltárja a talajban lévő mikro- és makroelemeket, ezáltal a növények számára felvehetővé válnak a lekötött tápanyagok. Magas pH-értékének köszönhetően a savanyú talajok pH-ját javítja. A huminsavak ioncserélő képessége és redoxkapacitása folytán extrém savas, illetve lúgos körülményeket is képes pufferolni, tehát szélsőséges kémhatás esetén is semlegesíti a talaj-pH-t. Magas huminsav- és szervesanyag-tartalmának köszönhetően javul a talajok szerkezete, stimulálja a gyökérképződést, ezáltal is segítve a növények kezdeti fejlődését. A megfelelő tápanyag-ellátottság és a növények számára kedvező talajállapot eredményeként a növények vitalitása növekszik, jobban elviselik a környezeti hatásokat (pl. aszály), magasabb stressztűrő képességgel bírnak, kevésbé lesznek fogékonyak a kórokozókkal szemben. A növények számára fontos az egyenletes kelés, a megfelelő növényállapot elérése ahhoz, hogy problémamentesen átteleljenek, elkerülve a kifagyás, felfagyás esetleges veszélyét. A HuminForce kedvező tulajdonságainak ismeretében elmondhatjuk, hogy egy jó minőségű, magas huminsav- és szervesanyag-tartalmú talajkondicionálóval a növényeink egészségesebbek lesznek, számukra megfelelő környezetet biztosíthatunk a fejlődéshez, valamint a műtrágyaadagok csökkenthetők vagy akár el is hagyhatók. Figyeljünk talajaink állapotára, gondoskodjunk a megfelelő talajszerkezet kialakításáról!

 

Szeretne még több érdekességet olvasni növénytáplálás kapcsán? Akkor kövesse az AlphaPlantot a Facebookon is!

 

Hornich Ilona növényorvos
AlphaPlant – A növénytáplálás szakértője

https://www.alphaplant.hu/
Alphaplant