fbpx

Komoly kár a mikotoxin-fertőzöttség, de van megoldás

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 07.

A mikotoxinok jelenléte kárt okoz a terményt értékesítő gazdának, de az állattartóknak is a mezőgazdaságban. Az utóbbi években viszont egyre másra jelennek meg nemcsak praktikus gyakorlati tudások a megelőzésről, de természetes hatóanyagokról is.

mezőgazdaság mikotoxin takarmányban
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Nagy a fertőzöttség, teljességre törekvő szemlélet kell

A nemzetközi összesítő jelentések szerint a gabonákban a mikotoxinok előfordulása eléri a 60-80%-ot. A vizsgált készletek 25 százalékában az Európai Unió és a Codex Alimentarius (az élelmiszerbiztonság több szakterületéről származó forrásokat gyűjtő fórum) szabványait meghaladó koncentráció van jelen. Az élelmiszerek és takarmányok mikotoxinnal való szennyeződésének elkerülése érdekében számos intézkedést hoznak, ugyanakkor a kutatók folyamatosan arra intenek: holisztikus megközelítésre van szükség. Ez magába kell foglalja a megfelelő termesztési és betakarítási technológiát, a tárolásban a megelőző intézkedéseket. Emellett a legújabb kutatások már a természet biokontroll ágenseit – mikroorganizmusokat, növényi eredetű fungicideket – is javasolják a mikotoxin-fertőzöttség elleni harcban. Ezek ígéretes lehetőséget jelentenek a gombák növekedésének visszaszorítására és a mikotoxinok megkötésére, lebontására.

Néhány célszerű eljárás

Mindez nemcsak növény- és terményvédelmi kérdés, hanem közvetlen gazdasági érdek is, miután a felvásárlók, feldolgozók nagyon gondosan szűrik az átvett terményeket.

A helyes gyakorlatok része elsőként a termésfigyelés: ellenőrizni a növényeket gombás fertőzések és szennyeződések jelei szempontjából akár szabad szemmel, akár távérzékeléssel, a mikotoxinszintek terepen történő tesztelésével.

mezőgazdaság mikotoxin-ellenőrzés kukoricában
A szántóföldi szemre-vételezés csak az egyik megelőző módszer Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Fontosak a megfelelő betakarítási technikák. Az időben és megfelelően végzett aratás segíthet minimalizálni a gombás fertőzést, míg a késleltetett betakarítás növelheti a szántóföldi mikotoxintermelés kockázatát.

Döntő jelentőségű a megfelelő szárítás, tárolás és tisztítás is: a nedvességtartalom csökkentése, a szellőzés, a hőmérséklet-szabályozás elengedhetetlen a gomba további növekedésének megakadályozása érdekében, akárcsak a szennyezett vagy penészes szemcsék és törmelék mechanikus eltávolítása.

Emellett természetesen gombaölő szerek okszerű alkalmazása is jó eszköz, továbbá fontos a rendszeres mikotoxin-teszt az ellátási láncban. Ezzel ellenőrizhető és biztosítható, hogy a termék megfelel az előírásoknak.

Állatok, gombák, baktériumok

A mikotoxinok jelenléte természetesen nemcsak a növénytermesztő gazdaságoknak, hanem az állattartásban is súlyos problémák forrása. Az erősen szennyezett növények takarmányban való felhasználása drasztikusan csökkentheti az egyes állatfajok teljesítményét: a szaporodást, a takarmányhasznosulást, a súlygyarapodást, betegségekhez, akár elhulláshoz is vezethet. Az utóbbi évek kutatásai egymás után tárják fel olyan természetes eredetű hatóanyagok alkalmazásának lehetőségét, amelyekkel lebonthatók, megköthetők az állat bélrendszerébe kerülő, ott károsító mikotoxinok. Illetve megelőzik, csökkentik a betakarítás, a tárolás során kialakuló fertőzöttséget.  Ilyen kutatásokat összegez a DiaryGlobal egyik friss írása, ami itt olvasható. Bizonyos enzimek mellett egyes biokontrollerek között egyes fonalas, nem patogén gombák, élesztőgombák és baktériumok jelentősen minimalizálják a mikotoxintermelést.