fbpx

Jó a kukoricánk, de nagyon figyelik a toxint a finomítók!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 31.

Egészséges és bőséggel rendelkezésre is áll az idei, jó minőségű hazai kukorica. De azért a mezőgazdasági feldolgozóipar fontos szereplője, a Pannonia Bio is óvatos: a még mindig érkező tavalyi készletek miatt gondos toxinszűrés előzi meg az átvételt.

Kukorica betakarítás

Ahol sikerült megközelíteni a 8 tonnás kukorica-átlagtermést, ott nem nagyon csalódnak a gazdák. Igazán azok jártak jól, akik tavasszal kivárták az olcsóbb műtrágyát, és azt használták fel – összességében egyébként a gazdaságok idén kevesebbet juttattak ki a korábbi átlagnál. A kedvező időjárásnak köszönhetően szép termést lehetett aratni. Október közepéig száraz volt az időjárás, így a kukorica java nem igényel szárítást sem – összegzi laptársunk, a MezőHír. Így az idei kukorica nemcsak nem vagy csak kevesebb szárítást igényel, de toxinfertőzöttség szempontjából is messze jobb a tavalyinál. Ugyanakkor a feldolgozókhoz – így a Pannonia Bio-hoz is – még mindig érkezhetnek tavalyi tételek, ezért a dunaföldvári biofinomító folyamatosan ellenőrzi az üzembe érkező alapanyagokat, hogy a bioetanol-gyártás melléktermékéből készülő takarmány-alapanyagok is megfeleljenek a szigorú biztonsági előírásoknak. „Az üzembe érkező idei szállítmányokban még a tavalyi készletek is megjelenhetnek, ezért a gyár szűri a rakományokat a toxinokra” – intett Lengyel Zsolt, Pannonia Bio kereskedelmi igazgatója. A feldolgozó egyébként hatalmas támasza a hazai növénytermesztésnek: idén is 1,1 millió tonna kukoricát vásárol fel a magyar gazdáktól, stabil és kiszámítható felvevőpiacot biztosítva az itthon megtermelt terménynek – áll közleményükben.

Ez már csak azért is jó hír mert a kukorica termesztőknek a tavalyi súlyos év után idén is keményen kell küzdeniük a jövedelmezőségért – erről itt és itt írtunk nemrég.