Bezárás

Idén is több ezer gazda ajánlott fel búzát

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 10.

Aszály tombol az országban, van, ahol alig lesz termés, de a magyar gazdák a nehézségek ellenére is segítenek: több ezer mezőgazdasági termelő ajánlott fel búzát a Magyarok Kenyere – „15 millió búzaszem” programban a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak.

Ünnepélyes összeöntés
A felajánlott búza ünnepélyes összeöntése (fotó: közös sajtóközlemény)

A Kárpát-medence magyar gazdái által felajánlott búza ünnepélyes összeöntésére augusztus 5-én, Hajdúnánáson került sor

A szervezők, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén Hajdúnánáson szervezték meg a program kiemelt eseményét, a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepét. A már több éve megrendezésre kerülő eseményen mind a 19 magyarországi megye, a határon túli térségek és a diaszpórában élő magyarok is képviseltették magukat, szimbolikusan összeöntve a Magyarok Kenyere programban felajánlott gabonát.

Az ünnepségre az új kenyér további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek meg: idén a kovász Felvidékről, a só az erdélyi Parajdról, a víz pedig Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától érkezett. Így együttesen áldották meg az összefogás, összetartozás jelképeit, majd az idei első terményadomány útjára indult a helyi Csiha Malomba. A búzagyűjtés egészen augusztus végéig folytatódik, egyben határon innen és túl elindul a liszt őrlése és csomagolása. Újdonság az idei évben, hogy a Program részeként immáron gluténmentes élelmiszereket is eljuttatunk az érintett adományozottaknak.

A vidék ereje a bajban mutatkozik

A magyar gazdákhoz írott levelében az összefogást emelte ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Az aszály és a háború súlyos kihívások elé állította a gazdálkodókat, de a vidék ereje a bajban mutatkozik meg a leginkább – fogalmazott a miniszterelnök, és levelében köszönetet mondott a gazdáknak, akik mindent megtesznek azért, hogy valamennyi magyar asztalára jusson kenyér.

„Bajban ismerszik meg az igazi barát, mi pedig nem csak barátok, hanem a nemzet nagy családjának tagjai, testvérek vagyunk. Kevesebb gabonánk termett, és van, ahol a teljes termés megsemmisült. Mégis itt vagyunk, mégis ünnep ez a mai nap, mert élünk, mert van hitünk, erőnk és segítjük egymást. Lehet, hogy kevesebb gabona gyűlik össze, de jó érezni azt, ha kevesebbet is, de sokkal többen adakoznak” – hangsúlyozta beszédében Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke.

„A gazdák verejtékes munkája gyümölcseként kézzelfoghatóvá lett az ígéret. A vetést aratás követte, s most itt a bizonyosság, a milliónyi búzaszem. A magyar emberek sokszor kerültek már reménytelen helyzetbe, de életképességük, kitartásuk mindig megtartotta közösségeiket – határon innen és túl. A jelenlegi, rendkívüli aszályos helyzetben az agrártárca mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdák kára csökkenjen, segíti őket abban is, hogy ősszel elvethessék a jövő évi termésnek valót” – emelte ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Ünnepélyes összeöntés
A Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepe (fotó: közös sajtóközlemény)

A magyar-magyar gazdaegyüttműködés új csatornái

„Van még egy vetülete a programnak, ami szintén nem elhanyagolható: időközben, mintegy járulékos nyereségként, új csatornái kezdtek kiépülni a magyar-magyar gazdaegyüttműködésnek, és ennek számos pozitív hozadéka van. A magyar agrártársadalom számára rendkívül hasznos a program kapcsán létrejött együttműködésben rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázása, a kapocs a tudásátadásban, az információáramlásban” – mutatott rá Mint Győrffy Balázs, a NAK elnöke a nagyszabású projekt további, pozitív hozadékára.

Köszöntőt mondott továbbá Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos, Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere, a NAK országos alelnöke és Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke, dr. Tiba István, a térség országgyűlési képviselője, Papp Zsolt György, a MAGOSZ Ifjú Gazda tagozatának elnöke, vidékfejlesztési program végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár valamint a diaszpórában élő magyarság nevében Pazaurek Piros, a HungarianHub elnöke, az USA tiszteletbeli magyar konzulja.

Forrás: NAK/MAGOSZ/Magyarok Kenyere – Sajtóközlemény