fbpx

Háborús veszélyhelyzeti intézkedések – meghosszabbítva

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 10.

A takarmány- és élelmiszerellátás biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos intézkedések hatályban maradnak – meghosszabbította a háborús veszélyhelyzeti intézkedéseket, azaz a különleges jogrendben alkotott szabályokat az Országgyűlés.

Kalászos tábla
A mezőgazdasági termelést támogató intézkedések hatályban maradnak (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A jogszabály célja

Álljon rendelkezésre minden szükséges eszköz a menekülő emberek segítésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédéséhez.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló jogszabályt bő kétharmaddal fogadták el a képviselők a kormány kezdeményezésére, miután a kabinet veszélyhelyzetet hirdetett a szomszédos Ukrajnában dúló háború miatt.

A törvény megerősíti azokat a kormányrendeleteteket, melyeket eddig hoztak a konfliktus hatásainak mérséklésére (a legjelentősebbek):

A kormány felhatalmazása a törvény hatályáig fennmarad

A jogszabály a kihirdetése napján 21 órakor lép hatályba, hatályvesztésének időpontja pedig 2022. november 01., azonban korábban is visszavonható, amennyiben a körülmények azt indokolják.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc