fbpx

Jön a brazil szója!

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 14.

Az elemzők aggódnak, mennyire borul az olajos magvak globális piaca – Brazíliában minden eddiginél több szóját takarítanak be. Néhány szakemberben már felmerült a kérdés, kell-e a világnak ennyi szója?

Kombájn, szója
A brazil szója betakarítását most, januárban kezdték meg (fotó: Pixabay)

Brazília a világ legnagyobb szója exportőre

Az elmúlt év végén a brazil hatóságok becslése szerint 153,47 millió tonna szóját takarítanak be. Az azt megelőző évben – az időjárás miatt – rossz volt a termés, mindössze 126,5 millió tonna volt. A jelenlegi termés 10 százalékkal fogja haladni az eddigi legtöbbet.

Január elején kezdődött el a szójabetakarítás. Brazília középső részén a csapadékos időjárás lelassítja a betakarítást.

A szója magas ára miatt jelentősen növekedtek a termesztési területek, az elmúlt 10 évben 15,6 millió hektárral nagyobb területen vetették a jól fizető olajos növényt. A jelenlegi vetési területek nagysága meghaladja a 43,3 millió hektárt.

Elemzők jelentése szerint Brazíliában a szójabab ára új csúcsra emelkedett, azonban a 2022/23-as új termés értékesítési üteme az elmúlt 5 év átlaga alatt van. Az ajánlatok alacsonyabbak a korábbiaknál, a kereskedők még nem akarnak engedni.

Így a termelők és kereskedők öröme nem feltétlen lesz hosszútávú, a 2022/23-as brazil szójabab-betakarítás előrejelzése inkább rontja az árakat. Brazília jellemzően évi 45-50 millió tonna szójababot fogyaszt belföldön, a többit pedig exportálja.

„Nem vagyok benne biztos, hogy a világnak 100 millió tonna szójababra lenne szüksége Brazíliából” – mondta Kory Melby, az S&P Global munkatársa.

Brazilián az segíthet még, ha Argentína – a rossz időjárási viszonyok miatt, erre meg is van a lehtőség – kevesebb szóját takarít be, mint a korábbi évekbe.

A szója felvevő piaca

Kína a legfontosabb értékesítési piac, további vezető vásárlók: Spanyolország, Thaiföld, Hollandia, Törökország, Pakisztán, Irán, Vietnam, Mexikó és Tajvan.

Elemzők szerint a brazil szója több mint kétharmada Kínába érkezett az elmúlt szezonban.

Emelkedtek a termelési költségek

A brazil szójababtermesztők a mostani terméshez jelentősen nagyobb összegeket áldoztak be, mint az előző években. Ebben saját források és hitelek egyaránt vannak, ez miatt eladási kényszerben vannak a termelők.

Az agrárhitelek kamatai magasabbak, az inputárak közel 50%-kal nőttek 2022/23 termelési évre, de várhatóan tovább emelkednek.

Forrás: agrarheute