fbpx

Pároztatási terv alapján indul az ellési szezon

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 14.

A napokban születnek a szürke marhák borjai és a merinói juhok bárányai, február első napjaiban pedig megkezdődik a csikók világra jötte is – jelentette be az ellési szezon kezdetét a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Szürkemarha-borjak
Szürkemarha-borjak a Hortobágyi Nonprofit Kft. Kungyörgy állattartó telephelyén (fotó: MTI/ Derencsényi István)

Magas genetikai értékű, őshonos háziállatok

A társaság a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) legelőin tartja magas genetikai értékű háziállatait, biztosítva ezzel a terület természetvédelmi célú kezelését is.

A magyar szürke szarvasmarhák, a hortobágyi racka juhok, magyar merinó juhok és nóniusz lovak szaporulatai a társaság munkatársainak, pásztorainak szakértő tevékenységével biztosítják az őshonos fajták genetikai állományának megőrzését és a hortobágyi legelők fajgazdag állapotának fenntartását.

Az ellési szezont a magyar szürke szarvasmarhák kezdték, miután novemberben a gulyákat beterelték a téli szálláshelyeikre. Már mintegy 300 borjú született, összesen mintegy 750 borjúra számítanak.

Szürkemarhák és borjaik
Tart az ellési szezon a Hortobágyon (fotó: MTI/ Derencsényi István)

Genetikus szakember segíti a munkát

Az állatok genetikai távolságának növelése érdekében a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete genetikus szakembert is bevonnak a pároztatási terv megalkotásába, a megfelelő tenyészállatok kiválasztásának folyamatába.

A hortobágyi törzstenyészetből augusztus elején hat héten keresztül a magyar merinó juhokat és a hortobágyi racka juhokat pároztatták. A bárányok körülbelül 150 napra születnek, így a juhoknál az ellési szezon a napokban kezdődött. Eddig az ikerbárányokkal együtt 42 állat született, számuk várhatóan 850-re nő a születési időszak végére.

Merinó bárányok
Merinó bárányok a Hortobágyi Nonprofit Kft. juhtelepén (fotó: MTI/ Derencsényi István)

A borjak, bárányok és a csikók a téli szálláshelyeken születnek

A Mátai Ménes istállóiban az ellési időszak várhatóan február elején kezdődik és 50 nóniusz csikó illetve 5 sport ló csikó születését várják a csikósok és a lovászok. Az ellési időszakban a pásztorok folyamatosan a jószágok mellett vannak, ha szükséges segítenek a szülésben.

A fiatal utódok a legeltetési szezon megkezdését követően is anyukkal együtt nevelkednek majd a pusztai legelőkön.

Forrás: MTI