fbpx

Vágóhídra szállítás előtt mutatták ki a vírust

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 15.

Miközben Bács-Kiskunban a korlátozások eltörlését várják, és készülnek az állatok fogadására, a Békés vármegyében, egy kétezres telep mulard kacsái betegedtek meg, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta. A hivatal egy budapesti állatmenhelyen fogságban tartott madaraknál szintén igazolta a betegséget.

Kacsa
Megint víziszárnyasnál mutatták ki a betegséget (fotó: Pixabay)

A védő- és megfigyelési körzetek kijelölése megtörtént.

Békés vármegye madárinfluenzától idáig még mentes területén, Battonya településen jelent meg a betegség. A csaknem 2 000 mulard kacsát számláló telepen a vágóhídra szállítás előtt levett mintákból mutatta ki a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Az állatoknál a betegségre utaló tüneteket nem figyeltek meg a gondozók.

Az állategészségügyi szakemberek a szükséges járványvédelmi intézkedéseket megtették, többek között kijelölték a védő- és megfigyelési körzetet. Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye mentes területein továbbra is érvényben vannak a korábban bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok. Emellett az ország teljes területén kötelező a tamponvizsgálat a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőzően.

Elhullást tapasztaltak

A napokban egy budapesti állatmenhelyen fogságban tartott madaraknál is hirtelen elhullást tapasztaltak. A mintákban a Nébih laboratóriuma igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Ezen eset is alátámasztja a vadmadarak vírushordozó szerepének jelentőségét, valamint a járványvédelmi intézkedések folyamatos fenntartásának szükségességét. Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megvédjék állományukat a fertőződéstől.

A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak.

Kicsit más: külföldi tudósok már azt is vizsgálják, hogy mennyire lehet veszélyes a madárinfluenza vírusa az emlősökre, így az emberre.

Forrás: Nébih