fbpx

Traktor a földeken – gázolaj utáni adó-visszaigénylés

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 15.

Sosem volt egyszerű, most a benzinárstoppal és annak eltörlésével több figyelmet igényel a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylés összeállítása – aktualizálta a szükséges tudnivalókat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a jelenleg hatályos jogszabályokat értelmezve a honlapján.

Traktor, bálázó
A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után adó-visszaigénylésre jogosult az őstermelő (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Saját névre szóló számla alapján

A mezőgazdasági őstermelő (az őstermelők családi gazdasága esetében annak képviselője) jogosult a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylésre saját nevére szóló számla alapján. A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adó visszaigénylésnél az elszámolható gázolaj mennyisége évente maximum 97 liter/ha lehet.

Amennyiben a naptári éven belül változik a megművelt földterület, felújított erdő, halastó területe, úgy ennek arányában változik a visszatéríthető adó összege, tehát a hektáronként legfeljebb figyelembe vehető gázolajmennyiség egytizenketted része és a terület használatának hónapjai szorzataként számított, egész literre kerekített mennyiség vehető legfeljebb figyelembe.

Tulajdonváltás esetén a számításnál a megkezdett hónapot az adott területet a hónapban elsőként használó tudja figyelembe venni (a napok számától függetlenül).

A számla keltezése meghatározó

A jövedéki termék adóval növelt beszerzését igazoló bizonylat kiállításának napján érvényes adómérték alapján igényelhető vissza a beszerzett és fel is használt gázolaj adója, tehát a számla kiállításakor érvényben lévő jövedéki adómértéket kell mindig figyelemebe venni.

Főszabály, hogy a gázolaj utáni adómérték a kőolaj világpiaci árához igazodik, ez azt jelenti, hogy:

A nyersolaj ára és adómérték, táblázat
Forrás: NAK

Van rajta sapka, nincs rajta sapka

Az adómérték meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy 2 fajtakódú gázolajat különböztetünk meg jelenleg a piacon:

  • a 016-as fajtakódú gázolajat, amelyre nem vonatkozott a hatósági árszabás, ebben az esetben a fenti főszabály szerint kell(ett) eljárni;
  • a „2710 20 11 KN” kódú dízelgázolaj (088-as fajtakód), amelyre vonatkozott a hatósági árszabás.

A „2710 20 11 KN-kódú dízelgázolajat” a 2022. december 06-ig hatályos jogszabályok hatósági áras termékként definiálták, amelynek legmagasabb, beszállító által alkalmazható bruttó nagykereskedelmi eladási ára 480 Ft/l-ben került megállapításra. Ennek jövedéki adója a Kormány rendelkezéseinek köszönhetően, ebben az időszakban, kettő lépcsőben is csökkentésre került

2022. december 6-án 23.00 órától a benzinárstop eltörlésével újra mindenki piaci áron tankolhat. Ezzel párhuzamosan a jövedéki adó tekintetében is korrigálás történt, vagyis visszaállt a hatósági ár bevezetését megelőző állapot. Ennek megfelelően a gázolaj jövedéki adó-mértéke újra 110,35 forint/l-ben került rögzítésre.

2710 20 11 KN-kódú gázolajhoz tartozó értékek, táblázat
Forrás: NAK

Forrás: NAK