fbpx

A marha a hodályban

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 07.

November utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek – áll a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. tájékoztatásában.

Szürkemarha gulya
A kedvező időjárás miatt november végéig kint voltak a gulyák (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az évszakhoz képest enyhe időjárás kedvező körülményeket biztosított a legeltetéshez

Az enyhe ősz és a csapadékos időjárás még kedvezőnek bizonyult az állatok számára a pusztán való legeltetéshez, de a hideg idő beálltával a pusztai legelőkön már nincs kellő mennyiségű táplálék, így a pásztorok jószágaikat a téli szálláshelyükre, a hodályokba hajtották.

A behajtás során a pusztán legelő állatoknak és pásztoraiknak sokszor igen hosszú utat kell megtenniük. Ebben az évben 955 magyar szürke szarvasmarha, 269 házi bivaly, 983 hortobágyi racka juh és 459 magyar merinó juh foglalta el téli szálláshelyét a hodályokban. A mátai ménes mintegy 250 lova is a télre készül az istállókban.

Most a téli ellési időszak jön

A behajtást követően hamarosan kezdődik az ellési időszak, amely igen nagy szakértelmet kíván a pásztorok részéről. A téli ellési időszakban 55 csikó, 700 szürkemarha borjú és 850 bárány születésére számítanak.

Az újszülött állatokat 2023. február 25-26 között a nyitott istállók hétvégéjén tekinthetik meg az érdeklődők a Hortobágyon.

Forrás: MTI