fbpx

Felfelé mozdul el a gázolaj nagykereskedelmi ára

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 06.

A hét eleji stagnálás után péntektől drágább lesz a gázolaj és a benzin nagykereskedelmi ára. Ennek eredményeként a dízel literjéért 2 forinttal, a benzinért 3 forinttal kell többet fizetnünk a kutakon hétvégétől, amennyiben a kereskedők érvényesítik az emelést a kiskereskedelmi áraikban.

„T” Traktor az úton
Nem túl jó hír a betakarítás kezdetekor emelkedő üzemanyagár, ezt még a tanulók is megérezhetik (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Tovább emelkedett a nyersolaj ára a nemzetközi piacon, ráadásul a forint is gyengült

Az utóbbi egy héten tovább emelkedett a Brent típusú olajár, alulról súrolja a 77 dolláros szintet. A forint is gyengül a dollárral szemben, ma reggel már nagyon közelíti a 354 forintos váltási szintet.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia durván 88 forint, gázolajnál ugyanez az érték most eléri a 152 forintot. Konkrét hétvégi példa erre, hogy a MOL kutaknál az ország nyugati felében, autópálya mellett 661 forint volt a gázolaj literje, ugyanakkor egy Auchan kútnál 531.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

(kis címnek beállítva)

  • 95-ös benzin – 574 Ft/liter;
  • gázolaj – 561 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 577 forint marad átlagban, a gázolaj literjét pedig 563 forintot is kérhetnek majd a kutak.

A MOL-csoport június végén lezárta az OMV Slovenija felvásárlására irányuló tranzakcióját, ennek eredményeként átmenetileg több mint 170 töltőállomással bővítette szlovéniai hálózatát (a témát már érintettük ennek a cikknek a végén). Így az INA horvát olajipari vállalattal együttműködve a második legnagyobb szereplővé lépett elő a szomszédos országban.