fbpx

Terjed a madárinfluenza-probléma az USA teheneinél

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 06.

Hétről hétre új hírekkel dagad az USA-ban teheneknél tapasztalható madárinfluenza-járvány, ami tejelőteheneket támad meg. A napokban Kolumbia már leállította a marhahús-behozatalt az USA-ból, és ellenőrök jelennek meg a fertőzött államokban.

tejelőtehenek fejés
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az Egyesült Államok kormánya hétfőn közölte, hogy a tejelő teheneknél madárinfluenza-járványt szenvedő államok kiskereskedelmi üzleteiben őrölt marhahúsmintákat gyűjt, de továbbra is bízik abban, hogy a húsellátás biztonságos. Szövetségi tisztviselők a tej és a hús biztonságának ellenőrzésére törekednek, miután március vége óta kilenc állam 34 tejelő szarvasmarha-állományában, Texasban pedig egy személyben igazolták a H5N1 vírust. Mind az USA, az ENSZ azt mondja, hogy az általános közegészségügyi kockázat alacsony, de magasabb a fertőzött állatoknak kitetteknél. A tudósok úgy vélik, a járványok szélesebb körben elterjedtek a teheneknél, mint azt a hivatalosan bejelentették, a tejminták körülbelül 20%-ában található H5N1 részecskék alapján.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala pénteken közölte, hogy a pasztőrözés megölte a madárinfluenza vírusát a tejben – írja a Reuters.

Közben a probléma már külkereskedelmi tüneteket okoz: Kolumbia – első országként – április 15-től korlátozza a marhahús és marhahúsból készült termékek importját az Egyesült Államok azon államaiból, ahol a tejelő tehenek madárinfluenza-tesztje pozitív lett.

Korábban az ügyről itt írtunk.