fbpx

A gépész szívében a szakma, a család és a jótékonyság is elfér

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 április 29.

Az Év Agrárembere Díjat 10 kategóriában hirdették meg a szervezők. Olyan gazdálkodókat, szakmabelieket és munkáságukat mutatják be, akik a mezőgazdaság és a társadalom tartóoszlopai, szerepvállalásukkal példát mutatnak, és a terület presztízsét is öregbítik. A nyolcadik alkalommal meghirdetett elismerés AGRÁRGÉPÉSZET kategóriájának győztese Szalai László, a Szal-Agro Kft. ügyvezető tulajdonosa.

Szalai László
Szal-Agro Kft. nevéhez a dél-koreai TYM traktormárka és több lengyel mezőgazdasági gépgyártó terméke kapcsolható

Biciklivel hordta a friss vizet a kombájnosoknak

A ma már ismert vállalkozó első találkozása a mezőgazdasági gépekkel a gyermekkori nyári munka Ecsegfalván, ahol a kombájnosoknak hordta biciklivel a friss vizet, és megismerkedett a Balaton és SzK-3 kombájnokkal, a Dutrákkal és a K-25-ösökkel.

Szalai Lászlót a szakma hamar megtalálta, középiskolás korában már önállóan javíthatta a DT75-ös lánctalpas traktort vagy az SZK4-es kombájn motorját. A lelkesedés hamar megérlelte a maga gyümölcsét, 19 éves korára már brigádvezetőként dolgozhatott a karcagi téeszben, majd egy évvel később ezt a feladatot cserélte átmenetileg iskolapadra, a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola gépész szakán.

A kitanult gépészt a már összevont egykori téeszbe is visszavárták, de a kereskedelemben is kipróbálhatta magát, és közben családot, majd vállalkozást is alapított. A Szal-Agro Kft. azóta is gépkereskedelemmel, szervizeléssel és alkatrészellátással foglalkozik, nevükhöz a dél-koreai TYM traktormárka és több lengyel gyártó termékeinek a forgalmazása is köthető.

Vérbeli gépész nagy szívvel

Szalai Lászlónak örök szívügye a szakma, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének nemcsak elnökségi, de mindenképp egyik legaktívabb tagja is.

A gépész szívében a szakmán és családon túl egy nemes szerelem is helyet kért: 2004 óta Rotary klubtag, az RC Miskolc aktív tagja. Az egyik legszebb feladatot, mint Ifjúsági felelős végezte. Az RC Miskolc támogatásával több magyar diák töltött el egy tanévet külföldön, Ausztrália, Brazília, USA (Alaszka) iskoláiban, és fogadtak brazil, tajvani és ausztrál diákokat. A cserediákprogramokon túl kiemelt figyelmet szentelnek a mai napig az értelmi fogyatékosok segítésének. Rendszeresen támogatják az ÉFEOSZ B.-A.-Z. megyei szervezetét. Jelenleg az óvodai csoportjuknál épül támogatásukkal tipegőösvény, ugráló és pergola. A Rotary egykori kétszeres elnökeként így fogalmazott: „nagyon hálás közösség, szívmelengető érzés a segítésük”.

A vállalkozás stabilitását adja, ha a generációk követik a családi mintát

Egy olaszországi kiállításról hazatérve fogalmazta meg először Szalai László a felismerést, hogy csak azok a vállalkozások maradnak tartósan stabilak, ahol a harmadik generáció is a családi mintában látja a jövőjét.

A Szalai fiúk így a szakmai tapasztalat mellé tulajdonrésszel is gazdagodtak nagykorúvá válásuk pillanatában, a vállalkozó nem titkolt vágya pedig az, hogy 6 unokája közül majd legyen jelentkező a stafétabotért.