fbpx

Az ökológiai lábnyom mérséklése mindannyiunk felelőssége

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 április 30.

Az Év Agrárembere Díjat 10 kategóriában hirdették meg a szervezők. Olyan gazdálkodókat, szakmabelieket és munkáságukat mutatják be, akik a mezőgazdaság és a társadalom tartóoszlopai, szerepvállalásukkal példát mutatnak, és a terület presztízsét is öregbítik. A nyolcadik alkalommal meghirdetett elismerés SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYTERMESZTÉS kategóriájának győztese Vancsura Kornél, cégvezető (Felsőbácskai Agrár Zrt.), aki törekszik a termelés során a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni gazdaságával.

Vancsura Kornél
A cégvezető a precízióban, az öntözésben és a munkaszervezésben látja a mezőgazdaság jövőképét

Az önállóságra, a kiszolgáltatottság elkerülésére kell törekedni

A mezőgazdaság közgazdasági megközelítése, az agrárszámvitel fontossága sajnos ritkán kerül szóba szakmai rendezvényeken vagy képzéseken, pedig az üzemszervezés és hatékonyságnövelés ebben az ágazatban is látványos eredményekhez vezethet. Különösen, ha az ember gyerekkorától látja és maga is tapasztalja mindezt. Vancsura Kornél pedig az otthonról hozott szántóföldi növénytermesztési tapasztalat mellé szakmai érdekképviseleti tudást és közgazdász szemléletet párosított, amivel 10 év aktív közreműködés után 2012-ben vehette át a Felsőbácskai Agrár Zrt. (FEBAGRO Zrt.) irányítását.

A támogatások nélküli megélhetés, sőt, profitelérés nem egyszerű feladat, amire a gazdatársadalomnak fel kell készülnie. „Mindenkinek a saját technológiájában is az önállóságra, a kiszolgáltatottság elkerülésére kell törekedni” – vallja a kétgyermekes cégvezető, aki a precízióban, az öntözésben és a munkaszervezésben látja leginkább a mezőgazdaság jövőképét.

Az agrárszámvitel és a környezettudatos termelés pedig kéz a kézben járhat, megfelelő technológia és csapat segítségével, így Vancsura Kornél cégvezetőként dinamikus és fiatalos csapatára, munkatársaira is büszke.

Saját állatállomány saját takarmányon való felnevelése – kisebb ökológiai lábnyom

Az édesapjától jelentős mértékben szabad kezet kapott fiatal vezető a cégcsoport szántóföldi ágazata mellett egy 600 kocás sertéstelepet is üzemeltet, és a sokszor elcsépeltnek tűnő „bőrben eladni” kifejezést már nemcsak ökonómiai, de ökológiai szempontból is indokoltnak tartja. „A saját állatállományunk saját takarmányon való felnevelésénél kisebb ökológiai lábnyomot a mezőgazdaságban nem tudok elképzelni” – mondja a magát állattenyésztésben is kipróbáló vezető.

A fenntarthatósággal kapcsolatos elhivatottságát bizonyítja a napelem-beruházása is, amellyel a cégcsoport mára 70%-ban klímasemlegesnek mondhatja magát.

Kétgyermekes édesapaként a fiatalok támogatását tartja fontosnak

A cégcsoport telephelyeinek településein a helyi gyermeksport-egyesületeket segíti felszerelésben, de akár kisbuszvásárlásban vagy a pályák felújításában. Így Bács-Kiskun és Csongrád megye kézilabdásai vagy épp focistái is élvezhették már támogatását.

A környékbeli polgármesterek pedig szintén folyamatosan számíthatnak aktív támogató segítségére nemcsak a sportéletben, de karitatív szervezeteken keresztül rendszeres élelmiszer-adományaira is.