fbpx

A fenntarthatósághoz a gyerekeken át vezet az út

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 április 30.

Az Év Agrárembere Díjat 10 kategóriában hirdették meg a szervezők. Olyan gazdálkodókat, szakmabelieket és munkáságukat mutatják be, akik a mezőgazdaság és a társadalom tartóoszlopai, szerepvállalásukkal példát mutatnak, és a terület presztízsét is öregbítik. A nyolcadik alkalommal meghirdetett elismerés FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS kategóriájának győztese Támba Miklós, a Napkori Erdőgazdák Zrt. vezérigazgatója.

Támba Miklós
Társnemesítőként vett részt számos elismert burgonyafajta kinemesítésében

Az országban elsőként vezette be a magánerdő- gazdálkodásban az erdészeti szakirányítást

Egy véletlen folytán lett erdész Támba Miklósból, de ennél szerencsésebb véletlen nem is történhetett volna vele. Később, szinte napra pontosan 30 évvel ezelőtt 85 taggal alapította meg a Napkori Erdőgazdák Szövetkezetét, majd munkájának köszönhetően hamarosan 600-as létszámúra bővült az összefogásuk, amely később részvénytársasággá alakult.

A cél és a munka mellett egy dolog biztosan nem változott azóta sem Napkoron: az erdészetet Támba Miklós vezeti, így ma már csaknem ezer hektáron folytat erdőgazdálkodási tevékenységet, és mintegy 15 ezer hektáron végez erdészeti szaktanácsadói munkát magán-erdőgazdálkodóknak. „Pedig erdészetben dolgozni nehéz sorsú emberekkel nehéz feladat, megtanulja az ember a család és az újrakezdés fogalmát, erejét” – fogalmazta meg Támba Miklós, aki az országban elsőként vezette be a magánerdő- gazdálkodásban az erdészeti szakirányítást. Több évtizedes kutató-fejlesztő munka után pedig a Nyírség aranyaként öt új akácfajtát állított elő kollégáival, valamint neki köszönhetően létesült az azóta is egyedülálló akácplantázs is.

Az erdő természetes velejárója a vadászat és a vadgazdálkodás

Európa egyik legmodernebb vadaskertjét álmodta meg, ahol a zárt téri nagyvadtartás mellett fácán és tőkés réce intenzív nevelésével is foglalkozik az erdész-vadász – és persze családja. Innen már csak egy lépés volt a Nativus Vadhúsfeldolgozó Üzem megépítése, ahonnan a „természetből természetesen” szlogenjük alapján az éttermekbe kész vadételek, a kereskedelmi láncokon keresztül a fogyasztók asztalára pedig vadhúsokból készült szárazáru vagy újfehértói fürtös meggy- és erdeigomba-mártással kínált szuvidált készétel kerülhet.

Támba Miklós az erdők és vadak iránti szenvedélye mellett mindig igyekszik a közjót is szolgálni: hosszú évek óta lát vendégül határon túlról érkező, hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermekeket. Ő alapította az ország első magánerdészeti erdei iskoláját is Harangodon, ahol évről évre 800-1000 diák ismerheti meg egy-egy héten át, hogy mit tesz az erdész és a vadász a természetünkért, és mit tehetünk mi annak megóvásáért.

Az ember nem képes arra, hogy elpusztítsa a földet. A jóisten úgysem engedné” – vallja Támba Miklós, ezért a gyerekeken keresztül szeretné a fenntartható gazdálkodásba vetett hitét korunk felnőtt társadalmához is eljuttatni.