Bezárás

Amikor nem csak a bor számíthat egy borlovagra

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 április 30.

Az Év Agrárembere Díjat 10 kategóriában hirdették meg a szervezők. Olyan gazdálkodókat, szakmabelieket és munkáságukat mutatják be, akik a mezőgazdaság és a társadalom tartóoszlopai, szerepvállalásukkal példát mutatnak, és a terület presztízsét is öregbítik. A nyolcadik alkalommal meghirdetett elismerés NÖVÉNYVÉDELEM kategóriájának győztese Vaszily Zsolt, a Huminisz Kutatásfejlesztő Kft. területi vezetője.

Vaszily Zsolt
Társnemesítőként vett részt számos elismert burgonyafajta kinemesítésében

Egy biztos: a mezőgazdaság a hivatása

Akár burgonyanemesítőként, kutatóként, oktatóként, mentorként, rendezvényszervezőként, borlovagként vagy szaktanácsadóként ismerjük Vaszily Zsoltot, egy biztos: a mezőgazdaság a hivatása. A burgonyakutatásból írt szakdolgozata meghatározta frissdiplomásként pályájának indulását; a Burgonyakutatási Központban intézeti mérnökként kezdte, majd hamarosan társnemesítőként vett részt a Balatoni rózsa, a Katica, a Démon, az Arany chipke, a Botond, a Basa államilag elismert és a balatoni sárga fajtajelölt burgonyafajták kinemesítésében. Intézeti munkája mellett az egész országban segítette a keszthelyi burgonyafajták termesztését szaktanácsaival. Keszthelyen a Georgikon Kar elméleti és gyakorlati oktatási munkájában is részt vett, külső konzulensként a mai napig segíti a diplomadolgozatos hallgatók tanulmányait.

Egyetemi munkája mellett dolgozott szakmai szervezetekben, az MTA VEAB Agrártudományi Szakbizottság Növénytermesztési Munkabizottságában, a Biotechnológiai Munkabizottságban, valamint az egyetem minőségirányítási irodájának belső auditoraként a Minőségbiztosítási Bizottságban.

Közel húsz év kutatói munkáját cserélte a kereskedelemre és gyakorlati szaktanácsadásra

A Huminisz Kutatásfejlesztő Kft. területi vezetőjeként több száz agrárvállalkozásnak segít a mindennapi termesztéstechnológiában, kutatói tapasztalatait kamatoztatva pedig üzemi és egyetemi kutatóintézetek kísérleteiben vesz részt.

Szakmai munkája mellett Zala megyéhez köthető gasztronómiai és turisztikai rendezvények szervezéséből is szívesen kiveszi a részét Vaszily Zsolt, így a Zalai Borcégér, a Bor- és Dödölle Fesztivál, a Keszegfesztivál, természetesen a Burgonyafesztivál vagy a Hungarikum és Nemzeti Értékek, valamint az Egészséges Életmód Rendezvénysorozatok is a nevéhez köthetőek.

Számos borlovagrendnek és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének tagja, de számíthat támogatására a Magyar Növénynemesítők Egyesülete és a Keszthelyi Burgonyáért Egyesület is.

Több kertbarátkör megszervezése is fűződik nevéhez, és aktív tagja a Gyenesdiás Nagyközség Kertbarát Körnek. Tágabb közösségét is rendszeresen támogatja, a Prémium Hungaricum Egyesület, a Szemfüles Egyesület a Gyermekekért, a Hévíz-Balaton-zalai Dombhátak Leader Egyesülete, a Hévíz Turisztikai Egyesület és a KonTurPlusz Egyesület is szívesen fogadja segítségét.