fbpx

A növénytermesztés sikere a tarlóhántással kezdődik!

Írta: Szerkesztőség - 2015 június 02.
A betakarítást követő első munkaművelet, a tarlóhántás már a következő növényi kultúra sikerét hivatott megalapozni. Ezzel kezdődik a jó minőségű talajállapot kialakítása és egyben fontos lehetősége a talajban lévő nedvesség megőrzésének is. Mind a tárcsák, mind pedig a kultivátorok rendelkezek azzal a tulajdonsággal, hogy a feltalajt aprítsák, keverjék, majd ülepítsék. Ezt a tárcsalemezek és az azt követő henger segítségével érik el a gépek. A kombinált eszközök annyival tudnak többet a „sima” tárcsáknál, hogy egyéb művelő eszközzel, leggyakrabban kultivátor kapákkal is rendelkeznek pluszban. Nagyon fontos már ilyenkor is a henger által végzett ülepítés, hiszen itt kezdődik a nedvesség megőrzése!
A Staltech egy lengyelországi családi vállalkozás, amely elsődlegesen a lengyel közepes gazdaságok igényeihez alkalmazkodó talajművelő gépeket gyárt, de exportál Németországba, Romániába, Oroszországba és most már Magyarországra is. Az a tény, hogy a gyártó célcsoportját a közepes méretű gazdaságok jelentik Lengyelországban, alapvetően meghatározza a termékkínálatot. Kiváló ár-érték arányban kínálnak kultivátorokat és tárcsákat. A vonóerő-szükségletük 80-150 LE, tehát egyik sem igényli a „gigantikus” traktorokat. A tárcsák ráadásul számos méretben, 2,5-6 m közötti szélesség tartományban elérhetőek, messzemenően alkalmazkodva a különböző táblaméreteken gazdálkodó üzemekhez. Modern és jól működő talajművelő gépek nélkül nem folytatható eredményes növénytermesztés, hiszen a művelés elmunkálásának minősége, a magágy milyensége és a talaj lazult szerkezete alapvetően befolyásolja a növény fejlődését. Az, hogy alapvető funkcionalitású eszközöket gyártanak és értékesítenek nem azt jelenti, hogy a Staltech ne tartott volna lépést a talajművelés fejlődésével: minden tárcsa hengerrel van ellátva, ill. opcionálisan a lazítókra is kérhető henger. A tárcsák ezentúl könnyen csatlakoztathatóak vetőgéphez.
Emellett két olyan eszköz, a kultivátorok és a kombinátorok gyártását is végzi a cég, amelyek alapvetően a forgatás nélküli talajművelési gyakorlatot szolgálják ki. A kultivátorok már az alapművelést megelőzően, tarlóhántásra is használhatóak. 70-160 LE vonóerő igényre optimalizált 2,2-3 m széles kultivátorok és 2,5-6 m széles kombinátorok széles palettáját kínálja a gyártó, számos opcióval kiegészítve. A Staltech mostantól Magyarországon is elérhető gépkínálata kiváló lehetőséget kínál gépcserére, új gép beszerzésre.
Staltech Magyarország
06 20 402 0991; 06 20 474 4453