fbpx

Korlátozások enyhítésére, feloldására került sor

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 04.

A madárinfluenza járvány miatti korlátozások enyhítésére, feloldására nyílt lehetőség, köszönhetően az állattartók együttműködése és a gyors hatósági intézkedéseknek – közölte a Nébih honlapján.

Vadludak az Alföldön
Hatalmas vadlúdcsapatok a pusztán (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

Nem regisztráltak újabb megbetegedést a területeken

Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy-egy térségében is lehetőség nyílt a madárinfluenza miatt elrendelt intézkedések enyhítésére. A szakemberek ugyanis nem regisztráltak újabb megbetegedést a területeken és letelt az érintett telepek előzetes fertőtlenítést követő minimális várakozási idő is.

Ezek alapján az illetékes kormányhivatalok december 28-án elrendelték Kondorosnál a védőkörzet, míg Pátrohánál a megfigyelési körzet feloldását.

Az állategészségügyi hatóság – a járvány jelentette gazdasági kár mérséklése érdekében – a szakmai szempontok betartásával az enyhítő intézkedéseket haladéktalanul meghozza.

Térkép vázlat a madárinfluenzás kitörésekről
A globális helyzet térképen 2021-ben, utolsó frissítés december 16. (Fotó: EU Állatbetegségek Információs Rendszere)

Az aktuális információk

A járványhelyzet alakulásáról az érintettek és érdeklődők leggyorsabban és legkönnyebben a Nébih tematikus aloldalának kereshető adatbázisaiból tájékozódhatnak:

2021-ben hazánk déli és dél-keleti megyéiben volt a legtöbb madárinfluenzás eset, amit a hatóságok regisztráltak. Továbbra is jellemző, hogy a vonuló vadmadarak hordozzák a vírust, ezért elsődleges megelőzési szempont a két (tartott és vadmadarak) állomány kontaktjának minimálisra csökkentése.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc