fbpx

Sikeres évet zárt a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

Írta: Agrárágazat-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 04.

A 2021. év is eseményekben gazdag volt a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségének életében. A Szövetség az év első hónapjaiban 3 új taggal bővült (ATTEND SA Kft., Corax-Bioner Zrt., GEOSAN Kft.), így az alapító tagok az új belépőkkel közösen, egymást segítve fáradoznak a talajélet megóvásáért.

talajvédelem logó

A pandémia ellenére a Szövetség szakmai kiállításokon vett részt, jövőt építő megállapodások aláírására került sor, elindult a tudásátadás a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, online konferenciát tartottunk, és folyamatosan publikáltunk szaklapokban.

A több éve tartó szoros együttműködés megpecsételéseként júniusban – a Mezőfalván megrendezésre került NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretein belül – aláírásra került a Magyar Talajvédelmi Szövetség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara között egy Stratégiai együttműködési megállapodás. A megállapodásban a magyar termőtalajok állapotának javítása és a fenntartható növénytermesztés előmozdítása érdekében közös célok kerültek kitűzésre.

Szeptembertől a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gödöllői Campusán új, C típusú fakultatív tantárgy indult „Talajtermékenység és agroökológia” néven. A tantárgy célkitűzései között szerepel, hogy bemutassa a gyakorlatban már elterjedt és a legújabb kutatásokból fejlesztett innovatív és fenntartható, környezetbarát megoldásokat, amelyek a talaj termékenységének megtartására és növelésére irányulnak. A tárgy keretében a Szövetség tagjai és szakemberei tartottak előadásokat, ezáltal az egyetemisták friss, naprakész, hiteles tudásanyagot kaptak. A tantárgy nagy érdeklődést váltott ki a diákok körében, így remélhetőleg folytatódik majd a képzés.

talajvédelem

Október elején, az OMÉK nyitónapján mintegy évtizednyi együttműködés pecsételődött meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Talajvédelmi Szövetség között. A Szövetség 2016 óta folytat vizsgálatokat a NÉBIH-hel karöltve, ez került meghosszabbításra 2025-ig. A beállított kísérletek célja, hogy független szakértőként a NÉBIH a Szövetség Tagjai által gyártott és forgalmazott talajoltó baktériumkészítmények (BactoFil, BIOFIL, Natur Micro, Phylazonit) hatását és eredményességét mérje. Eddig kukorica-, árpa-, szója-, őszikáposztarepce- és őszibúza-kultúrában, kisparcellás, többismétléses kísérletben tesztelték a különböző mikrobiológiai termékeket. A beállításoknál a kezeletlen területek mellett pozitív kontrollként plusz nitrogénnel műtrágyázott terület (50 kg/ha hatóanyag) is szerepelt.

A mikrobiális készítményekkel kezelt területek terméseredményei minden esetben meghaladták a kontroll értékeit, megközelítőleg 10 és 26%kal magasabb terméseredményeket mutattak a vizsgálatok. Az is megállapítható, hogy még a plusz nitrogént kapott területek eredményei is elmaradtak a baktériumos oltóanyaggal kezelt parcellákétól.

Szövetségünk az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére vett részt az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon, ahol 3 napon keresztül fogadta az érdeklődőket. Célunk volt nemcsak szakmai körökben, hanem a lakosság körében is felhívni a figyelmet a termőtalaj védelmére. A talaj termőképességének megóvása azért is fontos, mert a talajminőség romlásával veszélyeztetjük az élelmiszerek minőségét is.

A tavalyi évhez hasonlóan, november elején ismét megrendezésre került „Tápanyag-utánpótlási lehetőségek mikrobiológiai termékekkel és azok gazdaságossági előnyei” című NAK-akkreditált online konferenciánk NAK-szaktanácsadók, gazdák, falugazdák részére. Olyan szakmailag elismert, neves előadók vettek részt a rendezvényen, mint Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Dr. Biró Borbála professor emerita, az EU „Egészséges Talaj és Élelmiszer” misszió hazai képviselője, Dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Természetföldrajz-környezettan Tanszék egyetemi docense, Allacherné Szépkuthy Katalin, ÖMKI, vezető szaktanácsadó, Dr. Varga Sándor szakmai vezető, biológiai talajerő-gazdálkodási szakmérnök, Pólya Márton, BMKH Agrárügyi Főosztály Növény és Talajvédelmi Osztály, vizsgálatvezető. A visszajelzések alapján várható, hogy a színvonalas, szakmai szempontból is értékes és informatív konferenciákra a jövőben is nagy igény mutatkozik.

Szövetségünk idei utolsó nyilvános megjelenése a „Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón” való részvétel volt, melyre a lehetőséget ezúttal is az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosította.

2021-ben is havonta jelentek meg írásaink szaklapokban (Agrárágazat, Agrofórum, NAK szaklap), melyekkel a gazdák, szaktanácsadók munkáját támogattuk. Felhívtuk a figyelmet a talajoltó baktériumkészítmények jelentőségére, szakmai előnyeire és helyére a növénytermesztési technológiában. A téma aktualitását éppen a jelenleg nagymértékben megemelkedett műtrágyaárak adják. Külön felkérés érkezett az év során a Kistermelők lapjától, az Agráriumtól, a Kertészet és Szőlészet című hetilaptól, melyek a Szövetség munkáját, hitvallását mutatták be, valamint mind szélesebb körben segítették eljuttatni az üzenetünket:

Kincsünk a termőföld”.

Minden kedves Gazdálkodónak az alábbi sorokkal kívánunk boldog új évet!:

„Adjon Isten minden jót, ez új esztendőben:

Zsíros esőt, kövér hót,Ez új esztendőben:

Bő aratást, szüretet, Egészséget, jó kedvet

Ez új esztendőben!”

(népköltés)